Jokkmokk socken – Jokkmokks museum.
NK 1988-08-29: ”Fjällnära utställning skall visas riket runt.” I sommar visar Ajtte, samemuseum i Jokkmokk, upp en av de större och mer magnifika utställningar som producerats och visats i länet. Det gäller installationen ”Fjällnära” som sedan ska vidare ut över hela landet, för att visa vad Norrbotten förmår inom konstens och kreativitetens områden.
NK 1988-06-21: ”Ajtte räddat från haveri trots hårda proteststormar.” Kommunfullmäktige i Jokkmokk räddade Ajtte Fjällmuseum mot sin vilja från att haverera. Karl-Axel Nilsson vädjade att de skulle ge dem pengar, för annars blir det stora begränsningar inom verksamheten, det fattas drygt 10 miljoner kronor och av fullmäktige fick man bara sex miljoner kronor.
NSD 1988-06-21: ”Ekonomisk kris för samemuseet.” Kommunfullmäktige i Jokkmokk, räddade Ajtte Fjällmuseum mot sin vilja från att haverera. Karl-Axel Nilsson vädjade att de skulle ge dem pengar, för annars blir det stora begränsningar inom verksamheten, det fattas drygt 10 miljoner kronor och av fullmäktige fick man bara sex miljoner kronor.
FV 1988:22: ”ÁJTTE SVENSKT FJÄLL – och SAMEMUSEUM gläntar på dörren…” Ajtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk, har nyligen invigt två nya utställningar. Trots att hela museet inte öppnas förrän nästa sommar, hoppas man att de saker man redan har kommer att locka dit många turister. Det lär nog inte bli något problem, för det finns nämligen massor av material att ta av.
NK 1988-06-07: ”Jokkmokk räddar museets ekonomi.” Kommunfullmäktige i Jokkmokk, räddade Ajtte Fjällmuseum mot sin vilja från att haverera. Karl-Axel Nilsson vädjade att de skulle ge dem pengar, för annars blir det stora begränsningar inom verksamheten, det fattas drygt 10 miljoner kronor och av fullmäktige fick man bara sex miljoner kronor.
NSD 1988-06-06: ”Jättesamling till Jokkmokk.” Ajtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk har nu blivit ägare till den största samlingen av samisk slöjd och konst. Ulla Wagner, chef för Folk museum etnologiska avdelning överlämnade samlingen till Johannes Marainen, som därmed förklarade samlingen invigd. Den innehåller 600 föremål och det äldsta är ett armborst från 1600-talet som kommer från Gällivare.
NK 1988-06-04: ”Ajtte öppnat ”På glänt”.” Ajtte fjäll- och samemuseum är utan tvekan det mest spännande som har hänt Jokkmokk de senaste åren, som äntligen har öppnats. Men bara på glänt, berättar Gunnar Hedborg, chef på museet, då den högtidliga invigningen blir nästa sommar.
”Djärva idéer på unik utställning.” ”Fjällnära – det yttre och inre landskapet”, en skapelse av forskare och konstnärer, som påstås vara unik. Den öppnas i helgen vid Ajtte fjäll- och samemuseum och är en av två stora utställningar vid anläggningen i sommar.
NK 1988-05-20: ”Invigningen av Ajtte i farozonen. Sex miljoner saknas i kassan.” Fjällmuseet Ajtte i Jokkmokk är hotat, då bygget blev mycket dyrare än beräknat, vilket har försatt projektet i en ekonomisk krissituation.
NSD 1988-04-20: ”Fyra vill servera renskav.” Fjäll- och samemuseet Ajtte i Jokkmokk har fått in fyra anbud angående arrendet av restaurangen med 60 platser. Där ska det komma att serveras renskav och fiskrätter av olika slag – med anslutning till Jokkmokksortens och fjällvärlden.
NK 1988-04-09: ”Uppackning vid Ajtte.” Det var under strikt överinseende som det flögs in ett antal stora trälådor från Arlanda till Kallax. På fredagen såg innehållet dagens ljus för första gången på 30 år. Det var på Ajtte Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk som lådorna från Etnografiska museets samiska samlingar packades upp.
NK 1988-03-11: ”Vi håller tidsplanen.” Gunnar Hedborg, chef på Ajtte fjäll- och samemuseum tillbakavisar ryktet om deras försening, att personalen skulle resa för mycket, istället för att arbeta. Så är inte fallet, berättar han; ”Vi håller tidsplanen.”
NSD 1987-11-09: ”800 besökte Fjällmuséet.” När Fjällmuseet Ajtte hade öppet hus i lördags, var det första gången som allmänheten bjöds in i lokalerna och personal på museet hade inte många lediga stunder. Gunnar Hedborg, museichef, berättar att han och den övriga personalen aldrig hade trott att så många skulle dyka upp, de hade trott att kanske hälften skulle ha kommit, vilket gick över förväntan, då hela 800 besökare kom.
NK 1987-11-05: ”Fjällmuseum visas upp inför invigningen -89.” Ajtte Svenskt Fjäll & Samemuseum har nu öppet för press och allmänhet i viss grad, inför invigningen som sker sommaren 1989.
NK 1987-11-09: ”Folkfest när Ajtte öppnade portarna.” När Fjällmuséet i Ajtte, hade öppet hus i lördags, var det första gången som allmänheten bjöds in i lokalerna och personal på museet hade inte många lediga stunder. Gunnar Hedborg, museichef, berättar att han och den övriga personalen aldrig hade trott att så många skulle dyka upp, de hade trott att kanske hälften skulle ha kommit, vilket gick över förväntan, då hela 800 besökare kom
NK 1987-08-07: ”Ajtte slog upp portarna.” När Sveriges nyaste riksmuseum, Ajtte i Jokkmokk, öppnade portarna på glänt för allmänheten i onsdags, så var det första evenemanget en författarafton med bland annat Gunnar Kieri och Lars Pirak i de splitternya lokalerna. Museichefen Gunnar Hedborg visade samtidigt runt i den storslagna utställningshallen, som ännu var helt tom förutom travar av målarpytsar och annat inredningsmaterial.
NSD 1987-05-18: ”Han tog chefsjobbet trots kritiken: ”Jag är ingen expert på samisk kultur”.” Gunnar Hedborg lämnade sin tjänst som länsantikvarie vid länsförvaltningen i Luleå, då han tog cheftjänsten på Ajtte Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk, trots kritik mot honom.
”- Hedborg är inte rätt person.” I det senaste numret av Sáminuorra, som är officiellt språkrör för den samiska ungdomsorganisationen med samma namn, går man till hård attack mot styrelsen för Fjällmuseet Ajttes handläggning av chefsfrågan. De tycker helt enkelt inte att Gunnar Hedborg är rätt man för jobbet.
NSD 1987-04-30: ”Samiskt avhopp efter chefsbråk.” Efter att Gunnar Hedborg blivit utsedd till chef för Fjällmuseet Ajtte i Jokkmokk av regeringen, avgick Johannes Marainen, som var ordförande i samiska nämnden. Han avsäger sig dessutom uppdraget som suppleant i Ajttes styrelse, då han hävdar att; ”Man inte har lyssnat till de samiska synpunkterna som han fört fram.”
”Tystlåten personal.” När det stod klart att Gunnar Hedborg blivit utsett till chef för Fjäll-muséet Ajtte, av regeringen, kallade de DIK-anslutna bland personalen till ett kort fackmöte för att ge sin syn på saken.
”NSD hallåar.” NSD hallåar Gunnar Hedborg, länsantikvarie vid länsförvaltningen i Luleå, som på onsdagen utsågs till museichef på Ajtte Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk.
NSD 1987-04-02: ”Ajtte växer fram.” Fjällmuséet Ajtte i Jokkmokk börjar ta form, i maj i år kommer personalen att börja jobba, men det är inte förrän i maj 1988 som invigningen blir av. I stort sätt är bygget klart utvändigt, men invärtes är den långt ifrån färdigt.
”Då flög konstnären i taket…” Ingegerd Möller, konstnär från Norrtälje, har fått i uppdrag att utsmycka taket i fjällmuseet Ajttes bibliotek med en målning. Det höll inte på att bli någon målning, då hon hade tänkt ta ledigt, men när hon fick höra talas om fjällmuseet kom hon på andra tankar.
NK 1987-03-06: ”Striden om chefen skakar nya huset – samerna uppvaktar kulturministern om tillsättningen.” Fjällmuseet Ajtte i Jokkmokk ske enligt planerna öppnas nästa år, men nu skakas den starkaste satsningen på ett samiskt huvudmuseum i Skandinavien av inre strider. Museistyrelsen och de samiska organisationerna har hamnat på direkt kollisionskurs, facket och de redan anställda vid Ajtte vill inte ens träffa den person som utsetts till chef, alltså Gunnar Hedborg. Kulturministern Bengt Göransson uppvaktas om chefstillsättningen av samerna. De båda parterna anser att de inte har fått säga sitt i frågan, helt enkelt.
NK 1984-10-08: ”Nya fjällmuseet på historisk mark. Nu grävs det äldsta Jokkmokk fram igen.” Det nya fjällmuseet i Jokkmokk ska självklart ligga på det gamla samhället, det som fanns på 1600-och 1700-talet, som man vet mycket lite om. Hur Jokkmokk såg ut då är mycket kortfattat skildrat i skriftlig form och vill man veta, ja då är det bara att; gräva fram historien, vilket man också har gjort, på just den plats där fjällmuseet Ajtte ska ligga.
NK 1983-02-05: ”Nytt museum klart -85.” Det var en högtidlig Bengt Göransson, kulturminister, som på fredagen skrev under avtalet om ett nytt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk.
NSD 1983-02-05: ”Klart med nya fjällmuseet.” Det var en högtidlig Bengt Göransson, kulturminister, som på fredagen skrev under avtalet om ett nytt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk.
NK 1982-05-10: ”Ny chef för museet.” Personalnämnden i Jokkmokk har utsett en ny intendent till museet, Susanna Jannok Porsbo, bosatt i Karssjokk i Norge. Hon efterträder Hans Andersson som slutade den första mars i år.
NFL 1982-05-10: ”Jannok-Porsbo ny intendent vid Jokkmokksmuset.” Personalnämnden i Jokkmokk har utsett en ny intendent till museet, Susanna Jannok Porsbo, bosatt i Karssjokk i Norge. Hon efterträder Hans Andersson som slutade den första mars i år.
PT 1982-02-10: ”Hoppas på ett fjällmuseum. ”Äntligen kan vi åstadkomma något vettigt utan att förstöra naturen”.” Hans Andersson, museichef, författare och en stor kännare av samiskt liv och samisk kultur, är entusiastisk inför tanken på ett stort fjällmuseum i Jokkmokk.
”Norrbottens hantverkare Snart får de ”fritt spelrum”.” Kunniga hantverkare från när och fjärran visade intresserade besökare hur äkta norrbottniskt hantverk går till. Däribland Vifast Björklund som är något av en mångsysslare; hantverkare, slöjdare, livsfilosof och spelman, visade hur man tvinnade näver till rep. Margit Kitok-Åström, rotslöjdare från Malmberget, även hon var med på marknaden i Jokkmokk, där hon var något av en ”publikmagnet”.
DN 1982-01-04: ”Månghundraårig vandring genom samernas historia.” Hans Andersson, museichef (som ska avgå) har tillsammans med två medarbetare och fem AMS-anställda i Jokkmokk, gjort en utställning; ”Den långa vandringen”. Syftet med den är att visa vilken ”otäck situation” som kommunen och politikerna har hamnat i, på grund av vattenkraftsutbyggnaden i Luleälven.
NSD 1981-11-13: ”Kan inte vårda museiföremålen.” Museipersonalen i Jokkmokk saknar resurser, dvs. tillräckligt med personal och material för att ta hand om museiföremålen som de har och får in, på rätt sätt. De saknar även detta till katalogiseringen av föremålen.
NSD 1978-04-08: ”Jokkmokk tar emot tre utställningar.” Jokkmokks museum tar emot tre utställningar, efter ”Valen - utrotningshotad”. Den första kommer i slutet av april och är en geologisk bildserie – Berg och Jord i högan nord, ytterligare en kommer i maj, då är det naturhistoriska museet i Göteborg och Riksutställningar som ställer frågan; Träd – behöver vi dem?
NSD 1978-02-04: ”- Ge inte efter!” Vi får inte ge efter för en vanmakt att Norrbotten ska läggas ner, istället vill vi utöka verksamheten, starta något nytt. Hans Andersson, museiman i Jokkmokk, är en av initiativtagarna till Jokkmokks Musei Vänner, och förklarar varför man vill skapa en stödförening till Jokkmokks museum.
NK 1978-02-03: ”Var femte medlem i Musei Vänner danska medborgare.” Jokkmokks Musei Vänner bildades officiellt när föreningen hade sitt årsmöte, den är tänkt att vara en stödförening åt museet i samhället och genom den ska man skapa ekonomi för att bland annat kunna göra inköp av nya föremål.
NSD 1978-02-03: ”Rajd bara i konsten.” Då det inte blev någon riktig renrajd, på grund av att snön var för djup under årets upplaga av Jokkmokks marknad, fick man istället njuta av att se den i konstform.
NSD 1977-11-09: ”Museivänner förenar sig i Jokkmokk.” En ny förening - Jokkmokks museivänner har bildats i Jokkmokk, syftet är att öka intresset för museet och att på olika sätt bidra till dess verksamhet.
NSD 1977-10-03: ”Takläckor i museum ger chefen nattjobb.” Trots att Jokkmokks museum har fått ett nytt tak för 173 000 kronor regnar det fortfarande in, museipersonalen och kulturnämnden har klagat över bristerna flera gånger. Hans Andersson, museiföreståndaren i Jokkmokk, är less på att tjata och därför vänder han sig till NSD. Han får nämligen dag som natt rycka ut för att rädda museets värdesaker.
NK 1977-09-23: ”Dålig sommar skrämde bort Jokkmokksturister 5,000 färre besökare jämfört med rekordåret.” Museet i Jokkmokk har haft 5,000 färre besökare jämfört med rekordåret, på grund av en dålig sommar.
NSD 1977-06-29: ”Jokkmokk museum visar mänsklighetens utkanter.” Hans Andersson, museichef som även är författare och konstnär, har satt ihop en utställning; ”Taiga och tundra – mänskligheten utmarker”, av bland annat eget material som han har samlat på sig under åtta år, taget från resor som han har varit på, bland annat till nordligare breddgrader, inom området som kallas Arktis, t.ex. Sibirien, Alaska och Grönland, Kanada eller Uralbergen och ishavstundran. Utställningen handlar om människorna och hur de levde just inom dessa områden.
NK 1977-06-24: ”Museets storsatsning spräcker budgeten. Utställning om våra nordliga grannfolk.” Hans Andersson, museichef som även är författare och konstnär, har satt ihop en utställning; ”Taiga och tundra – mänskligheten utmarker”. Utställningen handlar om människor och hur de levde just inom de arktiska områdena.
NK 1976-07-15: ”Sänkt standard nu. Om 25 år är det för sent.” Museichef Hans Andersson, Jokkmokk och Magnus Sjögren, Luleå har gjort en skogsutställning, i vilken de inte är rädda för att ge kritik om skogsavverkningen, kalhuggning och andra miljöproblem.
NSD 1975-06-24: ”Utställningen som är en protest mot planerna på flera kraftverk: ”Vi måste hindra dem”.” Museiassistent Hans Andersson, Jokkmokk, och Magnus Sjögren, som studerar etnologi vid Umeå universitet har arrangerat en utställning i Jokkmokks museum. Den heter ”Vi måste hindra dem”, och protesterar mot en befarad vattenkraftutbyggnad i tre nationalparker.
NK 1975-06-24: ”Vi måste hindra dem.” Utställning varnar för utbyggnader.” Museiassistenten Hans Andersson, Jokkmokk, och Magnus Sjögren har arrangerat en utställning i Jokkmokks museum. Den heter ”Vi måste hindra dem”, och protesterar mot en befarad vattenkraftutbyggnad i tre nationalparker.
NSD 1974-10-31: ”Musei-rosor till Lars Rask.” Lars Rask avgår från sin post som ordförande i kulturnämnden vid Jokkmokks museum.
NFL 1975-02-28: ”Jokkmokk: Samekulturen ses numera på museum. Museet i Jokkmokk.” Bilder på samekultur från sameutställningen på Jokkmokks museum.
NK 1973-12-14: ”Museet börjar ny aktivitet.” Under måndagen startar Jokkmokk en ny form av aktivitet; det ska arrangeras en trivselkväll med flera intressanta inslag.
NK 1973-02-05: ”Publikrekord igen 20 000 på 3 dagar.” Det blev rekord igen, cirka 20 000 besökare på tre dagar besökte Jokkmokks marknad i år.
”Det samiska skall ha sin självklara plats.” Den samiska folkhögskolans marknadsafton har blivit något av en självklar final för väldigt många marknadsbesökare i Jokkmokk.
”Misstänkt för skoterfylleri.” Under årets Jokkmokks marknad, greps bland annat en man för misstänkt skoterfylleri.
NF 1973-12-01: Annons för program angående Jokkmokks marknad som anordnas av Jokkmokks museum.
NK 1973-11-01: Annons för program angående Jokkmokks marknad som anornas av Jokkmokks museum.
NK 1971-03-07: ”Kritiska bilder visar fjällturismens baksida.” Hans Andersson, museichef på Jokkmokks museum, har gjort en bildutställning om fjällen och turismens nackdelar.
NK 1971-03-31: ”Tundran – en bägare till dess ära.” ”Tundrasilver” är en utställning skapad av det nu berömda konstnärsparet Regine och Frank Juhls, från Kautokeino, där har sin verksamhet av samiska silversmycken. Det var Hans Andersson, museichef på Jokkmokks museum som kom på idén bakom själva utställningen.
NK 1970-01-27: ”Museischismen i Jokkmokk ett faktum. – Bara en styrelseledamot stannar.” Under måndagen meddelade fyra av museinämndens fem ordinarie ledamöter att de tänker avgå från sina poster, detta i och med kommunalnämndens beslut att utse konstnären och författaren Hans Andersson, Jokkmokk till museiassistent. De vill inte ha honom.
NSD 1970-01-26: ”Andersson! Är namnet ett rött skynke för Jokkmokks museum? Fallet Andersson I: Fallet Andersson II: ”Medan turisterna i Jokkmokk besökte det nya museet, där de också kan köpa sameslöjd, så har det varit virrvarr bakom kulisserna. Först nu efter flera år av tystnad, pratar man öppet om intrigerna på museet, som har blivit ett hett ämne inom kommunalpolitiken. NSD berättar om de två fallen Andersson som turisterna inte fått veta någonting om.
NFL 1970-01-23: ”Museistrid i Jokkmokk.” Tre av museinämndens fem ordinarie ledamöter meddelar att de tänker avgå från sina poster. Det var kommunalnämndens beslut att utse konstnären och författaren Hans Andersson, Jokkmokk till museiassistent som utlöste schismen mellan dem och museistyrelsen.
NSD 1970-01-22: ”Museistrid – Tre avgår.” Tre av museinämndens fem ordinarie ledamöter meddelar att de tänker avgå från sina poster, detta i och med kommunalnämndens beslut att utse konstnären och författaren Hans Andersson, Jokkmokk, till museiassistent.
NK 1970-01-22: ”Kris vid museet. Styrelsen avgår.” Tre av museinämndens fem ordinarie ledamöter meddelar att de tänker avgå från sina poster, detta i och med kommunalnämndens beslut att utse konstnären och författaren Hans Andersson, Jokkmokk till museiassistent.
NSD 1970-01-21: ”Ny museiassistent.” Kommunalrådet har utsett konstnären och författaren Hans Andersson, Jokkmokk, till museiassistent.
NSD 1969-10-15: ”Människor reagerar som djur.” Utställningen ”Djuriskt/mänskligt beteende”, som sammanställts av Naturhistoriska Riksmuseet hade premiär på lördagen i Jokkmokks museum.
NK 1969-10-14: ”Ungvetenskap redovisas i utställning om beteende.” Utställningen ”Djuriskt/mänskligt beteende”, som sammanställts av Naturhistoriska Riksmuseet hade premiär på lördagen i Jokkmokks museum.
NK 1969-12-02: ”Vindsinventering gav Jokkmokks museum unika bruksföremål.” Jokkmokksborna värnar om sitt museum, beviset på detta är den unika samlingen av bl.a. bruksföremål som har fått en central plats i museihallen. Fynden är gjorda av ortsbor som bor eller har bott i området, de har senare skänkt föremålen till museet.
NK 1969-02-07: ”Vattenrallarna grävde fram många fornfynd.” Marknadsutställningen i Jokkmokk ”Stenålder vid Polcirkeln” visar gamla föremål från mer än tre och ett halvt sekel sedan. Det var i och med att Vattenfall började bygga ut vattendragen som man hittade dessa fornminnen.
NK 1969-02-04: ”Jokkmokk visar sin stenålder.” Marknadsutställningen i Jokkmokk ”Stenålder vid Polcirkeln” visar föremål som är mer än tre och ett halvt sekel gamla. Det var i och med att Vattenfall började bygga ut vattendragen som man hittade dessa fornminnen.
NK 1969-01-13: ”Fototävling ny attraktion under marknadsdagarna.” En av toppattraktionerna under Jokkmokks vintermarknad var då Sveriges tonårsflicka skulle krönas. Den lyckliga flickan var Eva Söderberg, 16 år gammal från Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik.
NK 1968-11-12: ”Representativ bildutställning.” En bildutställning som premiärvisas den 17 november, visar kontrast mellan vår vintriga fjällvärld och Östafrikas djurvärld, sammanställt av Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.
NFL 1968-10-15: ”Olympisk kulturmedalj till Norrbotten.” Bert Persson, fotograf från Luleå gjorde att Jokkmokk fick OS-guld vid kulturolympiaden i Mexico, på grund av de bilder som han tagit för Jokkmokks museum.
NK 1968-10-15: ”Jokkmokks museum återigen belönat.” Jokkmokks museum fick under museinämndens sammanträde ett mycket vördnadsfullt brev från LKAB, som ville visa sin uppskattning för deras trivsamma vistelse i kommunen. De gav museet 1,000 kronor i present.
NSD 1968-10-14: ”Norrmuseum tog OS-medalj.” Sysslomannen David Hedkvist, Jokkmokks museum, är glad över OS-medaljen som Sverige tilldelades i kulturolympiaden i Mexico City.
NSD 1968-04-17: Jobbannons: Jokkmokks museum söker museivärdinnor.
NFL 1968-04-17: Jobbannons: Jokkmokks museum söker museivärdinnor.
NK 1968-04-17: Jobbannons: Jokkmokks museum söker museivärdinnor.
NVB 1968-02-05: ”Jokkmokksmarknad med museivisning bland krimskramset.” Norrbottens museum ska vid den 356:e Jokkmokksmarknaden ha ett stånd och sälja konst, böcker och souvenirer.
NK 1968-01-22: ”Helvetet – Skärselden – Paradiset på Salvador Dali – utställning.” Jokkmokks museum är det enda i länet som har fått tillåtelse att visa konst av Salvador Dali.
NK 1968-01-10: ”Stor konsthändelse stundar i Jokkmokk.” Inom kort tid kommer en anmärkningsvärd konstutställning att ta plats vid Jokkmokks museum, närmare bestämt i slutet av januari, och det är ingen annan än självaste Salvador Dali. Till saken hör också att museet fått ensamrätt till att visa just denna utställning.
NSD 1967-10-13: ”Kempefonden gav Steinway - flygel.” Museet i Jokkmokk har fått en väldigt fin gåva från Kempefonden, en Stein- flygel värd 8,000 kronor.
NK 1967-06-22: ”Fältseminarium hålls om folklivsforskning.” I Jokkmokk ska det hållas ett fältseminarium om folklivsforskning mellan 21 augusti och 2 september i år. 34 studenter från de fyra nordiska länderna deltar i seminariet för att både göra en rekonstruktion av det förflutna, men även göra en analys av det moderna samhället.
NSD 1967-06-19: ”Hamberg och Sarek i jokkmokksmuseum.” På lördagen invigdes utställningen om ”Alex Hamberg och Sarek” i Jokkmokks museum, det var sonen Per-Gustav Hamberg, professor i Uppsala, som invigde den. Han berättade bl.a. om sin fars hårda och strapatsrika år i fjällvärlden, hans betydelsefulla utforskning av glaciärernas tillstånd och förändringar. Vetenskapsakademien, riksantikvarieämbetet, Svenska fjällklubben, domänverket och Svenska turistföreningen var även där.
NK 1967-06-16: ”Han öppnade Europas största vildmark. Nu hedras han i Jokkmokk – 34 år efter sin bortgång. Otymplig fotoutrustning men bilderna blev bra.” På lördagen invigdes utställningen om ”Alex Hamberg och Sarek” i Jokkmokks museum, det var sonen Per Gustav Hamberg, professor i Uppsala, som invigde den…
NSD 1967-06-10: ”Tjågnorisstugan byter miljö.” Den 55 år gamla Tjågnorisstugan intill Rapadalen, byter miljö från Sareks nationalpark till tallskogen vid Jokkmokks museum.
NK 1967-04-21: ”Komplicerad husflyttning. Isoleringen bröts för fem i stugan. Helikopterräddning av de fjällisolerade.” Flyttningen av Tjågnorisstugan i Rapadalen, Sareks nationalpark visade sig vara mer komplicerad än vad man anat. De fem personer som i måndags kom för att förbereda flyttningen av stugan, överraskades av en snöstorm och blev därför isolerade i stugan. Det var först på torsdagen som räddningen kom, i form av en helikopter. Två personer som var hantverkare stannade kvar för att montera ner stugan.
NSD 1967-04-21: ”Fem fjällfarare isolerades. Blixtvisit blev tre dygn.” Flyttningen av Tjågnorisstugan i Rapadalen, Sareks nationalpark visade sig vara mer komplicerad än vad man anat…
NK 1967-04-20: ”Flyttexpeditionen isolerad. Får pröva Hambergs Sarek.” Flyttningen av Tjågnorisstugan i Rapadalen, Sareks nationalpark visade sig vara mer komplicerad än vad man anat…
NK 1967-04-18: ”Hambergsstuga i Sarek flyttas till Jokkmokk.” Den 55 år gamla Tjågnorisstugan intill Rapadalen, byter miljö från Sareks nationalpark till tallskogen vid Jokkmokks museum.
NK 1967-04-04: ”Utställning i Jokkmokk om första maj-firandet.” ”Folklig demonstration” är utställning som hade premiär på söndagen i Jokkmokks museum. Den visade hur man firade första maj genom tiderna.
NK 1967-03-02: ”Positivt mottagande av jokkmokksfilmen.” Den nya jokkmokksfilmen ”Fjällskog och vatten”, fick ett varmt mottagande, då den visades på torsdagen i Jokkmokks museum. En produktion av apotekaren Nils Hövenmark, Jokkmokk, andra dragplåster var samekonstnärerna Nils Nilsson - Skum och Johan Turi.
NK 1966-12-10: ”Musei- och förvaltningsgiv riksantikvarien imponerad. Får rosor.” Sven B.F. Jansson, före detta professor i runskrift, nuvarande riksantikvarie var helt lyrisk när han besökte Norrbottens länsmuseum i Kalix under några dagar.
NSD 1966-12-10: ” Antikvarien begeistrad över jokkmokksmuseum.” Sven B.F. Jansson, före detta professor i runskrift, nuvarande riksantikvarie var helt lyrisk när han besökte Jokkmokks museum. Med var också landsantikvarie Harald Hvarfner, som visade de olika föremålen i jokkmokksmuseet.
NK 1966-12-09: ”Jokkmokks museum förbluffade expert.” Sven B.F. Jansson, före detta professor i runskrift, nuvarande riksantikvarie var helt lyrisk när han besökte Jokkmokks museum. Med var också landsantikvarie Harald Hvarfner, som visade de olika föremålen i jokkmokksmuseet.
NSD 1966-11-14: ”Dansk lek i Jokkmokk.” Bild från utställningen ”Dansk konstverk”, en av besökarna var femåriga Elisabet Eriksson, som lekte med leksaker från Kaj Bojesens leksaksland.
NK 1966-11-12: ” Bojesen- utställning förvandlade museum till en stor lekstuga.” I helgen visas utställningen ”Dansk konstverk”, Kaj Bojesen, den populära danska konstnären som gjorde många roliga trä leksaker, men var även en skicklig silversmed. Under fredagsförmiddagen fyllde lekskoleelever museet.
NSD 1966-10-04: ”Jokkmokks museum till världsexpo.” I vinterprogrammet presenterades det att Jokkmokks nya museum har blivit utvalt att i miniatyr visas vid nästa års världsutställning i Montreal, Kanada.
NK 1966-09-30: ”Jokkmokks museum ska utlandsvistas. Fin reklam för Jokkmokk. Museet till världsexpo.” I vinterprogrammet presenterades det att Jokkmokks nya museum har blivit utvalt att i miniatyr visas vid nästa års världsutställning i Montreal, Kanada.
NSD 1966-09-03: ”Jokkmokksmuseum imponerade.” Jokkmokks nya museum fick fina lovord av sakkunskapen när det på fredagen inspekterades av Museimannarföreningens cirka 60-tal män och kvinnor.
NK 1966-08-23: ”Tjuvarnas helg i Jokkmokk. Inbrott i kyrkan och museet.” Det har varit inbrott under de två senaste nätterna, fyra inbrott och två inbrottsförsök.
NK 1966-07-25: ”Fin gest av Jokkmokks-Jocke. Museet fick lodjur för 2.500.” När Jokkmokks-Jocke var på turné genom Norrbotten, besökte han självklar Jokkmokks nya museum, där han både framträdde och donerade ett lodjur till verksamheten.
NSD 1966-07-25: ”Lodjur jokkegåva till nya museet.” När Jokkmokks-Jocke var på turné genom Norrbotten, besökte han självklart Jokkmokks nya museum, där han både framträdde och donerade ett lodjur till verksamheten.
NSD 1966-04-28: ”Riksantikvarien inviger Jokkmokks nya museum.” Riksantikvarien Gösta Selling och landhövding Manfred Näslund inviger Jokkmokks nya museum den 25 maj. Sameforskare från hela Norden är inbjudna, och en sameutställning ska även visas hela sommaren.
NK 1966-04-27: ”Sameforskare från hela Norden till museiinvigningen i Jokkmokk.” Riksantikvarien Gösta Selling och landhövding Manfred Näslund inviger Jokkmokks nya museum den 25 maj. Sameforskare från hela Norden är inbjudna, och en sameutställning ska även visas under hela sommaren.
”Luftslussar i taket ger ljus och rymd åt jokkmokksmuseet.” Jokkmokks nya museum är en stilren, detaljerad kreation av arkitektfirman Uhlin & Malm, som har placerats i en liten talldunge nära Bodenvägen, intill Samernas Folkhögskola och Östra Centralskolan.
NK 1966-05-26: ”Nordiska kulturpersonligheter med vid samemuseets invigning.” Jojkar och lapsk sång när Jokkmokk invigde sitt museum. Utställningen är något för experterna.”Även förste renskötaren var beroende av exporten.” När Jokkmokks nya museum invigdes den 25 maj, närvarade hundratals kulturpersoner från Finland, Sverige och Norge. Landhövding Manfred Näslund höll tal.
NFL 1966-05-26: ”Jokkmokksmuséet invigt.” När Jokkmokks nya museum invigdes den 25 maj, närvarade hundratals kulturpersoner från Finland, Sverige och Norge. Landhövding Manfred Näslund höll tal.
Expr 1966-05-26: ”Världens bästa i Jokkmokk.” När Jokkmokks nya museum invigdes den 25 maj, närvarade hundratals kulturpersoner från Finland, Sverige och Norge. Landhövding Manfred Näslund höll tal.
PT 1966-05-26: ”Landshövdingen invigde Jokkmokks museum.” Landshövding Manfred Näslund höll tal när Jokkmokks nya museum invigdes den 25 maj, närvarade var hundratals kulturpersoner från Finland, Sverige och Norge.
NSD 1966-01-15: ”Jokkmokksmarknad med rovdjursdebatt.” I samband med den aktuella frågan om vargens fridlysning, anordnas en rovdjursdebatt av Sveriges Radio, den 4 februari.
NK 1966-01-15: ”Jokkmokks nya museum. Trumfkort för turism.” Jokkmokks nya museum är en triumf för kommunen, när det gäller turismen.
NK 1966-01-15: ”Annorlunda marknad lovas. Lång rad kulturella inslag i förnyad Jokkmokksmarknad. Picassoverk och samehistoria i museet. Jokkmokks-Jocke och logdanser. Radiosändningar från vargdebatt.” Under årets kommande vintermarknad i Jokkmokk, kommer det att bjudas på många kulturella sevärdheter, en av de främsta kommer att bli det nya museet. I samband med den aktuella frågan om vargens fridlysning, anordnas en rovdjursdebatt av Sveriges Radio under marknadsdagarna.
HB 1966-01-15: ”Jokkmokksmarknad med rovdjursdebatt.” I samband med den aktuella frågan om vargens fridlysning, anordnas en rovdjursdebatt av Sveriges Radio, den 4 februari.
NK 1966-01-13: ”Jokkmokks nya museum öppnas redan i februari.” Jokkmokks nya museum ska öppnas för allmänheten redan under vintermarknaden, där det beräknas att bli en av de stora attraktionerna.
NSD 1965-05-04: ”Museibidrag tillstryks.” Jokkmokks kommun får 1 500,00 kronor till kostnaderna för museibygget, av regeringen och länsstyrelsen. Kostnaderna är nu beräknade till 875,000 kronor.
NSD 1964-10-24: ”Museet i Jokkmokk ska kosta 875.000.” Det nya museet i Jokkmokk kommer att kosta 875.000 kronor.
NK 1964-02-05: ”Jokkmokksmuseet viktigt för sameslöjden. Nya museigiven i Luleå väcker beundran.” Museet som ska byggas i Jokkmokk kommer att betyda oerhört mycket för kommunen, det ska bli ett levande museum som ska visa Jokkmokks historia från stenåldern fram till vår tid. Samekulturen kommer speciellt att få mycket uppmärksamhet.
NSD 1964-02-05: ”Museum för 750.000 kronor påbörjas i höst i Jokkmokk.” Nu är det definitivt klart att planerna för Jokkmokks museum kommer att bli av, detta diskuterades vid ett sammanträdde med länsstyrelsen tillsammans med överantikvarien Bertil Berthelson och den kommitté, med landshövdingen Manfred Näslund i ledningen. Till hösten börjar bygget och beräknas vara klart året därpå.
PT 1964-02-05: ”Museum i Jokkmokk. Klarsignal hissad.” Nu är det definitivt klart att planerna för Jokkmokks museum kommer att bli av, detta diskuterades vid ett sammanträdde med länsstyrelsen tillsammans med överantikvarien Bertil Berthelson och en kommitté med landshövdingen Manfred Näslund i ledningen.
NK 1964-01-31: ”Museiförsöken glädjande stimulans. Jokkmokks museum blir klart 1965.”
Artikeln handlar om byggandet av Jokkmokks museum, som beräknas bli klart 1965.
NSF 1962-12-18: ”Regleringsmedel till museum i Jokkmokk.” Länsstyrelsen har godkänt bidraget som Jokkmokks kommun ansökte om vattenregleringsmedel för att kunna bygga ett museum i kommunen. Ansökan var på 300,000 kronor, vilket de senare också fick.
NFL 1962-12-17: ”Museum i Jokkmokk av ”vatten-pengar”.” Länsstyrelsen har godkänt bidraget som Jokkmokks kommun ansökte om vattenregleringsmedel för att kunna bygga ett museum i kommunen.
NK 1961-04-05: ”Ströms unika samling stomme i det planerade samemuseet.” Ett samemuseum i Jokkmokk skulle gynna kommunen mycket väl, framför allt turismen men även den lokala befolkningen.
SvDagbl. 1939-04-28: ”Lappdräkt mästarprov i kåtaskolorna.” Nomadskoleutställningen visar hur samebarnen levde under 1916 och hur de gick i skolan.