Musik 1983
NK 1983-12-27: ”Ungdomens kväll i Domkyrkan”
Recension av en konsert i Luleå domkyrka. Av de medverkande nämns sopranen Marie Eriksson, violinisten Sten Johan Sunding, cellisten Åke Hedman, Margit Larsson och Folke Larsson.
NK 1983-12-19: ”En utsökt konsert”
Recension av en konsert i Luleå med Luleå kammarkör, Anna Lotta Larsson, sopran, orkester från Framnäs och Musikhögskolan, under ledning av Einar Isacson.
PT 1983-12-14: ”Eniga kritiker ger rosor åt pitetenoren Ulf Lundmark – Jag har fått oförskämt bra kritik”
Intervju med tenoren Ulf Lundmark, ursprungligen från Bergsviken utanför Piteå.
NSD 1983-12-12: ”Jörgen, 11, yngst på kurs i blues”
Om en kurs i blues anordnad av Luleå jazzklubb. Intervju med kursledaren Bertil Forsman, Luleå. Den yngste deltagaren, elvaårige Jörgen Sandström, Luleå, citeras.
NK 1983-12-05: ”Mat, kläder, litteratur, ost och vin… Helfranskt på Framnäs”
Framnäs folkhögskola satsar på en ”fransk vecka”. Intervju med pianolärare Sture Brändholm och sånglärare Gunilla Niska. Franska statens kulturråd och pianisten J P Armengaud håller ett föredrag och ger en pianoafton, Mats Anlund, Umeå, håller ett föredrag om fransk bildkonst, en kyrkokonsert i Öjeby kyrka, vidare konserter med Freskkvartetten, fagottisterna Stig Sandlund och Knut Sönstevold samt Musikhögskolans symfoniorkester, under ledning av Vladimir Matej, Öjebyn. Arno Gullberg ska spela musettvalser på vibrafon under fikat.
PT 1983-12-05: ”Extra för musikvänner Franskt hela veckan”
Musikhögskolan i Piteå satsar på en ”fransk vecka”. Intervju med musiklärare Sture Brännström, Öjebyn och sångerskan Gunilla Niska, Piteå, som har ingått i arbetsgruppen, som har planerat veckan. Franska statens kulturråd och pianisten J P Armengaud håller ett föredrag på franska, tolkat av Margit Lindström, Skellefteå, och ger en pianoafton, Mats Anlund, Umeå, håller ett föredrag om fransk bildkonst, lärare och elever från Musikhögskolan ger en kyrkokonsert i Öjeby kyrka, där körerna leds av Orwar Eriksson, Öjebyn och organisten Wäinö Ruottinkoski spelar, vidare konserter med Freskkvartetten, fagottisterna Stig Sandlund, Norrfjärden och Knut Sönstevold, Stockholm samt Musikhögskolans symfoniorkester, under ledning av Vladimir Matej, Öjebyn.
NK 1983-12-05: ”Japan nästa mål för rockabilly-bandet”
Intervju med Björn Erixon från rockgruppen Drift och Christer Dahlbäck, sångare i rockabilly-bandet Sun Cats, med anledning av att de spelade i radioprogrammet ”Rent spel”.
NK 1983-11-28: ”Succé för Messiaskonserten”
Recension av en konsert i Luleå med domkyrkans motettkör, Luleå kammarkör och Luleå orkesterförening under ledning av Rolf Ericzon, som framförde en nedbantad version av Georg Friedrich Händels oratorium ”Messias”. Sångsolister var sopranen Anna-Karin Öquist, alten Barbro Marklund, tenoren Håkan Lanzén och basen Anders Hörngren.
NSD 1983-11-28: ”Nostalgiska blåsarklanger”
Recension av en konsert i Luleå med musiker från Luleå musikkår och Regionmusiken under ledning av P-G Råberg samt Norrbotten Big Band under ledning av Rune Lindstedt.
PT 1983-11-23: ”Körledare Jormas stora problem är – männen”
Intervju med dirigent Jorma Henttu och körmedlemmen Ivar Sundström om mansunderskottet i Piteå blandade kör.
NSD 1983-11-21: ”Ett härligt bondbröllop i jubelkonsert”
Recension av en konsert i Luleå med 75-årsjubilerande Luleå Allmänna Manskör tillsammans med Gammelstads Manskör. Pausunderhållning var sångaren Lennart Johansson. Körmedlemmen Elof Jonsson fick en minnesgåva för att han har sjungit förste tenor i 50 år, vilket är unikt enligt körordförande Verner Lifbom.
NSD 1983-11-21: ”Solyom i Boden”
Janos Solyom gav en konsert i Boden tillsammans med stråkmusiker från Uleåborgs konservatorium.
NK 1983-11-21: ”Jubileumskonserten slutade oavgjort”
Recension av en konsert i Luleå med 75-årsjubilerande Luleå Allmänna Manskör och barytonsolisten Lennart Johansson med sin ackompanjatris Ewa Engström. Gunnar Pettersson, Agnar Ryland samt Karl-Göran Karlsson fick medaljer och Elof Persson hedrades för att han sjungit i kören i 50 år.
NK 1983-11-21: ”Jubileumskonsert med fin grundton”
Recension av en konsert i Luleå med Hemvärnets musikkår i Luleå. Musiker som nämns är Rune Rämnér, bastuba och Sixten Aronsson, tenorsaxofon och sång.
NSD 1983-11-18: ”Hemvärnsmusiken jubilerar”
Hemvärnets musikkår i Luleå firar sitt tioårsjubileum med en konsert. Intervju med veteranerna Åke Forslund, Rune Rämnér, Einar Blom och Sven Malmqvist samt dirigenten Anders Gunnarsson. Yngst i i kåren är sextonåriga Anna-Maria Josefsson och äldst 73-åriga Sven Malmqvist.
NK 1983-11-17: ”Sjusjungande jubilarer”
Luleå allmänna manskör firar sitt 75-årsjubileum med en festkonsert. Dirigent är Karl-Axel Karlsson och basbarytonsolist Lennart Johansson med sin ackompanjatör Ewa Engström.
PT 1983-11-14: ”Nu föds rockoperan Leo”
Artikel om den första gemensamma repetitionen i Piteå av rockoperan ”Leo”, skriven av Johan Nordlander och Henrik Wikström och regisserad av Arne Eriksson, Västerbottensteatern i Skellefteå. Ansvarig för manusarbetet är Bengt Hilding. Nioåriga Anna Eriksson och tolvåriga Petronella Eriksson, döttrar till regissören, intervjuas.
PT 1983-11-14: ”Tvåhundra fötter på scen” ”och här brakar det igång…”
Bilder från den första gemensamma repetitionen i Piteå av rockoperan ”Leo”.
NK 1983-11-12: ”Det gigantiska musikfyrverkeriet ’Leo lever i Sverige – inte på Broadway’”
Intervju med Bengt Hilding, manusförfattare till rockoperan ”Leo”.
NK 1983-11-12: ”Drömmen om det stora lyftet”
Handlingen i rockoperan ”Leo”.
NK 1983-11-12: ”Stjärnan – som klarar sången”
Intervju med Olle Strandberg, huvudrollsinnehavare i rockoperan ”Leo”.
NK 1983-11-12: ”Stackaren – som drömt färdigt”
Intervju med Mikael Andersson, rollinnehavare i rockoperan ”Leo”.
NK 1983-11-12: ”Bananen ska bli ett centrum för barnkulturen”
Intervju med administratör Lena Pettersson, och dramapedagog Anneli Lundström, båda Lule Stassteater om Bananen, ett treårsprojekt med Luleå kommun och Lule Stassteater för förskolepersonal och -barn.
NSD 1983-11-11: ”Magnifik dirigent”
Recension av en konsert i Gammelstad med Norrköpings symfoniorkester under ledning av Esa-Pekka Salonen och pianosolist Eero Heinonen.
NK 1983-11-10: ”Musiksamarbete som ger en kick”
Om ett samarbete mellan den kommunala musikskolan i Boden, Musikhögskolan i Öjebyn och Framnäs musiklinje. Patric Sundquist, musikledare i Boden samt Maria Jansson och Erik Berg, elever på Musikhögskolan, citeras.
FV 1983:46: ”På turné med Skottes” – ”Vilken cirkus när Skottes kommer till Alfta”
Artikel som följer Skottes musikteater i Gävle under en arbetsdag med en föreställning av pjäsen ”Lille August” i Alfta. Pär Andersson, tekniker Stefan Hägglund, musiker Erik Petersen, Olle Törnkvist, skådespelaren Eva Lundgren, Kalle Zerpe och Hans Kellerman förekommer i artikeln.
FV 1983:46: ”En kultursatsning med höga mål”
Gävle kommuns kulturpolitik jämförs med Luleå kommuns. Marika Hansson och Rune Ödlund, producenter på Skottes musikteater, Kerstin Jacobsson, kulturchef i Gävle och Stig Settlin, vpk:s ombudsman i Gävle intervjuas.
NK 1983-11-03: ”Ny musiksatsning i Piteå”
Om den nya satsningen ”Musik på toppen” i Piteå. De akustiska pitegrupperna Alterkören, Pite visklubb, Piteå spelmanslag, Pitelåtar, Oknytt, Strängt Taget och Euskefeurat. De ska sju söndagar i rad ge gratiskonserter i Strömlidsstugan.
PT 1983-10-29: ”När kammarorkestern nöter då fylls luften av ljuva tomer”
Reportage från en repetition med Piteå kammarorkester under ledning av Sune Östman.
NK 1983-10-29: ”Regionmusiken satsar på musik för kroppen”
Om två musiksatsningar från Regionmusiken i Boden, producerade av Erling Nordlund, Rikskonserter, dels Norrbottens Big Band under ledning av Rune Lindstedt, med slagverkaren Ahmadu Jarr och dels Bodens Blåsarqvintett med ”Klas Klättermus”. Den senare ensemblen består av Bo Karlsson, Magnus Toresson, Lars Ohlsson som spelar Klas Klättermus, Jonas Edlund och Thomy Erlingbo och de har blivit trimmade i teaterkonsten av Bo Montelius, Norrbottensteatern.
NSD 1983-10-27: ”Ordning på röran”
Skolsymfoniorkestern från Älvsbyn, Vidsel och Boden bjöd på konsert i Boden. Patric Sundquist, rektor för kommunala musikskolan i Boden, intervjuas.
NK 1983-10-24: ”Högklassig orgelkonsert”
Recension av en konsert i Luleå med Maija Tynkkynen, cembalo och orgel.
NK 1983-10-24: ”En riktig fullträff”
Recension av en konsert i Luleå med Luleå orkesterförening under ledning av Vladimir Matej och cellisten Åke Hedman.
NSD 1983-10-24: Rubrik saknas.
Början av artikeln saknas, men det verkar vara en recension av en konsert på Norrbottens museum i Luleå, tillsammans med en diabildsvisning av Börje Ekström av barnteckningar på temat ”Livets träd”.
NK 1983-10-20: ”Roffe – en kung”
Recension av en konsert i Luleå med Rolf Wikström och hans band Hjärtslag med Kristoffer Hansén, bas, Alf Lundbohm, trummor och Lasse Olofsson, piano.
NK 1983-10-17: ”Premiär för Skottes i Gävle”
Skottes musikteater i Gävle har premiär på barn- och familjepjäsen ”Lille August” av Pavel Kohout.
HB 1983-10-09: ”Premiär i nya Folkets Hus”
Bild på publiken vid premiären i Folkets Hus i Haparanda.
HB 1983-10-09: ”På tu man hand med Björn Afzelius”
Intervju med sångaren Björn Afzelius.
HB 1983-10-09: ”En konsert med känsla”
Recension av en konsert i Haparanda med Björn Afzelius och Globetrotters.
NK 1983-10-06: ”Solister bjuder på klassiskt”
Gitarristen Bengt Lundqvist och flöjtisten Per-Olof Sahl spelar musik från 1700- och 1800-talen på Luleå lasarett, Björkskatans vårdcentral och Råneå kyrka.
NK 1983-10-06: ”Mångkunnig trio spelar i Luleå”
Musikerna Göran Fristorp, Putte Wickman och Ivan Renliden medverkar vid en musikstund i Mjölkuddskyrkan i Luleå tillsammans med Luleå Vokalensemble under ledning av Björn Hagvall.
HB 1983-10-04: ”Musikcafé”
Den schweiziske pianisten Jürg Lüthy ger en konsert i Haparanda.
NSD 1983-10-03: ”Det sa klick mellan Jürg och kören…”
Intervju med den schweiziske konsertpianisten Jürg Lüthy, som ger fyra konserter i Norrbotten p.g.a att han hörde Bodenkören Voces Bodenses på en konsert i Jugoslavien och ville starta ett samarbete. Rutger Svanberg, ordförande i Voces Bodenses citeras.
NSD 1983-10-03: ”De fick fart på lärarna”
Om ett kommunalt musikprojekt i Luleå, lett av musikhandledare Thomas Hertsman och Sanna Ranweg. De har utbildat lärare för att dessa i sin tur ska föra ut musiken till sina elever.
NK 1983-10-03: ”’Härligt och oförglömligt’”
Recension av en konsert i Piteå i Rikskonserters serie ”Musik i vår tid” med japansk traditionell och nutida musik, spelad av en ensemble från Tokyo med tonsättaren Minoru Kobashi i spetsen.
FV 1983:35: ”Allting går med elektricitet – även kantelen”
Om Finlands nationalinstrument kantelen och intervju med Keijo Säteri, som arbetar på kanteleverkstaden i Kaustby (Kaustinen).
PT 1983-10-01: ”Rörelser i tystnaden”
Recension av en konsert i Piteå i Rikskonserters serie ”Musik i vår tid” med japansk traditionell och nutida musik.
NSD 1983-09-29: ”Storband får förstärkning – från Sierra Leone!”
Om Regionmusikens problem med mindre pengar att resa för samt dess spelsäsong hösten 1983 och våren 1984. Norrbotten Big Band samarbetar med slagverkaren Ahmaadu Jarr, slagverkare från Sierra Leone, i ett program och med danspedagog Rose-Marie Wikberg i skolprogrammet ”Dansa med mig”. Bodens blåsarquintet gör en skolturné med ”Klas Klättermus” och ett seriöst program med pianisten Björn Ejdemo. Höstens Caprice blir med Bengt Hallberg och en eventuell vokalist. Våren 1984 blir det spelningar på militära VM i Arvidsjaur och skid-SM i Måttsund samt vårgala med dansare från hela länet. Då startar även ett försöksprojekt i fyrkantens kommuner där Regionmusiken ska stötta upp och hjälpa det lokala musiklivet i den aktuella kommunen. Sommaren 1984 uruppförs ett verk i Haparanda av professor Gunnar Bucht. Norrbottens Big Bands bandledare Rune Lindstedt och regionkapellmästare P-G Råberg citeras.
PT 1983-09-28: ”Stora, japanska musiker kommer till Piteå”
Om programmet för konsertserien ”Musik i vår tid” i Piteå, med traditionell och nutida japansk musik av kompositören Minoru Kobashi, Mats Persson & Kristine Scholz, piano, Isländska kammartrion, Elektronisk musik & Jörgen Johansson och Bromma Kammarkör. Erling Nordlund, regionintendent på Rikskonserter och Curt Forsberg, studierektor på Framnäs folkhögskola, citeras.
NK 1983-09-28: ”Det går som en dans trots alla problem och bakslag som drabbat Regionmusiken”
Om Regionmusikens problem med mindre pengar att resa för och en störande omorganisation samt dess spelsäsong hösten 1983 och våren 1984. Norrbotten Big Band samarbetar med slagverkaren Ahmaadu Jarr, slagverkare från Sierra Leone, i ett program och med danspedagog Rose-Marie Wikberg i skolprogrammet ”Dansa med mig”. Bodens blåsarquintet gör en skolturné med ”Klas Klättermus” och ett seriöst program med pianisten Björn Ejdemo. Höstens Caprice blir med Bengt Hallberg och en eventuell vokalist. Våren 1984 startar ett försöksprojekt i fyrkantens kommuner där Regionmusiken ska stötta upp och hjälpa det lokala musiklivet i den aktuella kommunen samt vårgala med dansare från hela länet. Pingsten 1984 uruppförs ett verk i Haparanda av professor Gunnar Bucht. Regionkapellmästare P-G Råberg citeras.
NSD 1983-09-26: ”Exklusivt och vardagsnära”
Recension av konserten ”Kärlek, längtan och drömmar…” i Luleå med flöjtisten Gunilla von Bahr och sopranen Margareta Jonth.
NSD 1983-09-26: ”Sånger om kärlek och en katt”
Recension av en konsert med sånger på temat ”kärlek, katter och godnatt” med Börje Ekström, sång och Björn Ejdemo, piano.
NK 1983-09-26: ”Klangrik upplevelse”
Recension av konserten ”Kärlek, längtan och drömmar…” i Luleå med flöjtisten Gunilla von Bahr och sopranen Margareta Jonth.
NK 1983-09-21: ”Ovanlig orgelkonsert”
Recension av en konsert i Luleå med Brian Davenport, elorgel samt en betraktelse över orgelns utveckling.
NSD 1983-09-20: ”FAMNs första turné”
FAMN (Föreningen artister mot narkotika) startade sin underhållnings- och informationsturné i Sundsvall och fortsätter till Varberg, Kiruna, Västervik, Enköping, Jönköping, Skellefteå, Malmö och Stockholm. I Sundsvall medverkade bl.a Lasse Berghagen, ordförande i FAMN, Cyndee Peters och Ted Åström. Bland de medverkande på turnén finns Elisabeth Andreasson, Lasse Flinckman, Ann-Kristin Hedmark, Gösta Linderholm, Totte Wallin, Bosse Parnevik, författaren Lasse Strömstedt och Sune Jonsson, Huddingepolisens narkotikarotel.
FV 1983:11: ”Antons gör musical om Norrbotten”
Anton Swedbergs Swängjäng satsar på en musikteater, med manus av Håkan Rudehill, tillsammans med Norrbottensteatern. Regissör blir Jalle Lindblad. Skådespelaren Lars Lindström på Norrbotensteatern, en av idékläckarna, intervjuas om projektet.
NK 1983-09-19: ”Musikforum i Piteå Dansbanden spelar upp och gör sitt yttersta för nya spelningar”
Från musikforum i Piteå, där ett 20-tal dansband spelade upp för dansarrangörer i Norrbotten och norra Västerbotten. Intervju med luleåbandet Norra Kust, som består av Dennis Sundgren, kapellmästare, bas och sång, Edgar Söderholm, sax och sång, Anders Pääjärvi, keyboard, dragspel och sång, Sören Andersson, sax, flöjt och gitarr samt Tommy Nordlund, trummor.
NK 1983-09-19: ”Musikskolans förtjänst att dansbanden blivit bättre”
Från musikforum i Piteå, där ett 20-tal dansband spelade upp för dansarrangörer i Norrbotten och norra Västerbotten. Intervju med Yngve Forsell, Skellefteå, i forumkommittén, ordförande i Musikerförbundets avdelning i Skellefteå och medlem av förbundsrådet i Stockholm, Lasse Wäppling, föreståndare för Folkets hus i Piteå samt P-O Johansson, Skellefteå, i forumkommittén, om villkoren för dansband.
PT 1983-09-17: ”’Våra texter kan inte tolkas’”
Intervju med gruppen Rivendell från Piteå, som består av Thomas Tjernkvist, bas och sång, Magnus Lindström, trummor, Tomas Nyström, gitarr och sång och Dan Abrahamsson, gitarr.
NB 1983-09-15 – 21: ”Patric Sundquist hyllad i Boden”
Musikledaren Patric Sundquist i Boden har tilldelats studieförbundet Vuxenskolans kulturpris för år 1983.
NK 1983-09-14: ”Började redan som elvaåring Luleås jazzpappa drar söderut”
Intervju med KG Morin, avgående ordförande i Luleå Jazzklubb, som flyttar till Klippan.
NK 1983-09-14: ”von Bahr till Luleå”
Flöjtisten Gunilla von Bahr och sopranen Margareta Jonth turnerar hösten 1983 i Medborgarskolans regi.
NSD 1983-09-12: ”Ikväll är han i TV: Underbarnet från Kukasjärvi – med 20 fingrar på varje hand…”
Intervju med pianisten Stefan Nilsson, född och uppvuxen i Kukasjärvi, bosatt i Stockholm och med modern Selma.
NSD 1983-09-05: ”Nytt Ramaskri mer spännande”
Recension av en konsert i Luleå med gruppen Ramaskri. Sven-Eric Omberg och sångaren Olle (inget efternamn i artikeln) framhålls.
NSD 1983-08-31: ”Konserter i norr nu för tredje året”
Om generalprogrammet för serien ”Konserter i norr” i Kiruna, Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå, som är ett samarbete mellan de kommunerna Norrbottens och Västerbottens läns landsting och Rikskonserter i Övre Norrland. På programmet står The Fine Arts Brass Quintet, Symfoniorkestern Norrköping med dirigenten Esa-Pekka Salonen och pianisten Eero Heinonen, Michala Petri trio, Adolf Fredriks Bachkör under ledning av Anders Öhrwall samt Oskarshamnsensemblen tillsammans med pianisten Lars Roos.
Tidsspegel 1983:4: ”Till dans med tramporgel och kallvattuhink” – ”Om norrbottnisk folkmusik, även för dig som egentligen inte tycker om folkmusik”
Om norrbottnisk folkmusik, som bygger på intervjuer med Svante Lindqvist och Olov Falck i folkmusikgruppen J P Nyströms.
PT 1983-08-30: ”Konserter i norr – för tredje gången”
Om generalprogrammet för serien ”Konserter i norr” i Kiruna, Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå, som är ett samarbete mellan de kommunerna Norrbottens och Västerbottens läns landsting och Rikskonserter i Övre Norrland. På programmet står The Fine Arts Brass Quintet, Symfoniorkestern Norrköping med dirigenten Esa-Pekka Salonen och pianisten Eero Heinonen, Michala Petri trio, Adolf Fredriks Bachkör under ledning av Anders Öhrwall samt Oskarshamnsensemblen tillsammans med pianisten Lars Roos.
NK 1983-08-30: ”Konserter i norr nu för tredje året”
Om generalprogrammet för serien ”Konserter i norr” i Kiruna, Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå, som är ett samarbete mellan de kommunerna Norrbottens och Västerbottens läns landsting och Rikskonserter i Övre Norrland. På programmet står The Fine Arts Brass Quintet, Symfoniorkestern Norrköping med dirigenten Esa-Pekka Salonen och pianisten Eero Heinonen, Michala Petri trio, Adolf Fredriks Bachkör under ledning av Anders Öhrwall samt Oskarshamnsensemblen.
Slutet på artikeln saknas.
NSD 1983-08-29: ”Lyckad musikvecka”
Representanter för de olika kommunerna samt Rikskonserter har samlats för att utvärdera och planera ”Musik i Pite älvdal” Curth Forsberg, rektor för musiklinjen på Framnäs, citeras.
NSD 1983-08-29: ”Kommunen satsade på kvalitet”
Om Arjeplogs kommuns utvärdering av ”Musik i Pite älvdal”. Kurt Burman, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Arjeplogs kommun och fritidschef Hans Lestander citeras.
NK 1983-08-20: ”Briljant orkesterkonsert”
Recension av en konsert i Boden med Arméns musikpluton, dirigent Torgny Hansson, soloklarinettist Urban Klasson och presentatör Olle Thörnqvist.
PT 1983-08-17: ”Folkvisor och 60-talspop i Norrstrandslogen”
Om en konsert på Norrstrandsbadets loge med Pitelåtar och ”Strängt taget”. Den senare gruppen består av Eric Forsgren, Gunnar Westergren och Per-Håkan Stoltz.
NSD 1983-08-15: ”Marschmusik längs gatorna”
Om Arméns musikplutons besök i Luleå med parad och figurativ marschmusikuppvisning på Storgatan. Major Carl-Henrik Norelius och kapten Christer Jägerhult intervjuas om militärmusikens roll och om musiker som soldater.
NSD 1983-08-15: ”Musikern en skicklig skytt”
Om Arméns musikplutons besök i Luleå med parad och figurativ marschmusikuppvisning på Storgatan. Major Carl-Henrik Norelius och kapten Christer Jägerhult citeras.
NK 1983-08-15: ”Arméns musikpluton bjöd på takt och ton”
Om Arméns musikplutons besök i Luleå med parad och figurativ marschmusikuppvisning på Storgatan. Major Carl-Henrik Norelius, chef för armémusikavdelningen, citeras.
NK 1983-08-15: ”Figurativt på Storgatan”
Om Arméns musikplutons besök i Luleå med parad och figurativ marschmusikuppvisning på Storgatan.
NSD 1983-08-12: ”Fingrarna mjukas upp för svenska tonsättare”
Artikel om Ann-Sofie Åström, piano och Sten-Johan Sunding, violin, båda Luleå, inför en konsert i Luleå med enbart svenska kompositörer.
NK 1983-08-11: ”Framgångsrik turné för regionmusikerna”
Regionmusiken i Boden har gjort en framgångsrik turné i Västsverige tillsammans med Regionmusiken i Uddevalla. Vid ett engelskt flottbesök i Göteborg leddes den sammanslagna orkestern av regionkapellmästare P-G Råberg, Boden och kapellmästare Egon Kjerrman medan Jan Norrman, Uddevalla, fungerade som regementstrumslagare i ceremonidelarna.
NK 1983-08-11: ”Spännande orkesterbesök”
Om Arméns Musikpluton som besöker Luleå, Kiruna och Boden. Dirigent är Torgny Hansson, Regionmusiken i Linköping och paraddelarna leds av Christer Jägerhult, Stockholm. Musikplutonens storband leds av Mikael Råberg och plutonchef är kapten Norelius, Strängnäs.
NK 1983-08-11: ”’Bryd’ och Broms i Norrbotten med 500 melodier i bagaget.
Intervju med pianisten Gunnar ”Helmer Bryd” Svensson och gitarristen Staffan Broms, som spelar en vecka på Brändöns fritidsby.
NSD 1983-08-10: Rubrik saknas
Bild av f.d luleåbon Gunnar ”Helmer Bryd” Svensson och Staffan Broms, som spelar i SSAB:s fritidsby i Brändön.
NSD 1983-08-09: ”Musikfest får bidrag”
Kulturnämndens arbetsutskott i Luleå beslutade att låta hela kulturnämnden ta ställning till ett konsertpaketserbjudande från Rikskonserter, att arméns musikpluton skulle få ett anslag på 3000 kr till en marschmusikuppvisning på Storgatan i Luleå och att föreslå att vpk får 1500 kr i bidrag till sin musikfest på Gültzauudden. Budgetuppföljningen för kulturförvaltningen visade ett överskott för första halvåret 1983, medan kulturnämnden hade ett underskott för samma period. Kulturnämndens ordförande Åke Nilsson kommenterar detta.
NSD 1986-08-08: ”Efter 19 år har det lossnat för Ragges…”
Om en konsert i Luleå med bandet Ragges som består av Danne Bergman, gitarr, Lasse Blomqvist, sång, Rickard Wennström, bas, Rolf Hedlund, piano, Dick Ask, trummor och ”Bonne”, gitarr.
FV 1983 Nr 28: ”Det är roligast när folk dansar”
Intervju med Hans Grönberg i musikgruppen Mahattma Åhlström från Boden. Medlemmarna är Christer Engberg, sång, gitarr, piano, Hans Grönberg, bas, Björn Jansson, trombon, Carina Lind, sång, slagverk, Mats Lindberg, trummor, Lena Lindgren, sång, slagverk, Stefan Marmenlind, tenor- och altsaxofon, Henry Sjöberg, trumpet och Rune Tapper, sång, gitarr och slagverk.
FV 1983 Nr 28: ”Alla ska vara med”
Tillägg till en artikel i föregående nummer (nr 27) om gruppen Alter Ego som består av Mats Asplén, keyboard och sång, Mikael Matti, gitarr, Lars Löfgren, sång, Tomas Ryden, trummor och sång, Roger Olofsson, gitarr samt Mikael Brännvall, bas och sång.
HB 1983-08-06: ”Kantelekursen för traditionen vidare”
Om en kurs i kantelespel i Torneå anordnad av Peräpohjolan Opisto och Alatornion Helkanuoret. Intervju med Aila Koivurova, en av kursens organisatörer och Merja Porma, en av kursens lärare.
N.Fl 1983-08-01: ”Musikfest i Luleå: Bra ös trots regn”
Om en Musikfest på Gültzauudden i Luleå med Rekyl, The Yeah och Ego Boys, Tommy Körberg och Stefan Nilsson, Drift, Ramaskri, Eddy Wild & Friends, Twilight (tjejband), Kylans Rockorkester, Mikael Ramel Band och Rost. Intervju med Björn Sundström, en av dem som arbetade med arrangemanget.
PT 1983-07-29: ”30-åringarnas nostalgiafton: Plats på scen Svenne åh’ Lotta”
Intervju med artisterna Svenne och Lotta Hedlund.
NSD 1983-07-21: ”Swängjänget tar nya tag – och samarbetar med Norrbottensteatern”
Anton Swedbergs Swängjäng satsar på musikteater tillsammans med Norrbottensteatern. Kärstin Lundstedt från Anton Swedbergs Swängjäng intervjuas och Staffan Forsberg, marknadschef på Norrbottensteatern citeras.
NK 1983-07-15: ”Ingela Öhman och Ulf Nilsson Hur är läget?”
Intervju med Ingela Öhman och Ulf Nilsson, som är anställda av turistbyrån som gatumusikanter på gågatan i Luleå.
PT 1983-07-07: ”Fortsatt musikglädje”
Recension av en konsert i Piteå med Hans Bergkvist, cello och Albert Hellgren, orgel och piano.
NK 1983-07-06: ”Mästerligt musikaliskt”
Reportage från de internationella sommarakademierna på Framnäs under ”Musik i Pite älvdal”. Lärare är Barry Tuckwell, Hans Leygraf, Elisabeth Söderström, Arto Noras och Andras Mihály. Intervju med Elisabeth Söderström och eleverna Margit Larsson och Barbro Marklund, sångpedagog.
NK 1983-07-05: ”Ryska tongångar”
Om en konsert i Luleå på stadsbibliotekets terrass med Norrbalalajka från Boden och Harads. Medlemmen Ove Eriksson och kontaktbibliotekarie Lena Hansson citeras.
NSD 1983-07-05: ”Naturlyrik på terrass”
Recension av en konsert i Luleå på stadsbibliotekets terrass med Norrbalalajka.
PT 1983-07-04: ”Va, är det redan slut?”
Krönika av Sigvard Hammar, som är en slags sammanfattning av ”Musik i Pite älvdal”.
PT 1983-07-04: ”Finaldraget …inför fullsatt musiksal”
En bild på cellisten Arto Noras och en bild på publiken.
PT 1983-07-04: ”En stor liten publikfavorit”
Om konserten ”Mästarnas Afton” i Piteå som var avslutning på den internationella musikakademin på Framnäs och på ”Musik i Pite älvdal” med lärarna Hans Leygraf, Arto Noras, Barry Tuckwell, Andras Mihály, Elisabeth Söderström och bl.a eleverna Barbro Marklund, Piteå, Gunilla Forsell, Piteå, Lennart Johansson, Alvik och Britt-Marie Jonsson, Borås, tidigare Roknäs.
PT 1983-07-04: ”Avslutning med rockgala ”Black out” brakar loss”
Recension av en rockkonsert i Älvsbyn som avslutning på ”Musik i Pite älvdal” med grupperna Black out och The temporairy Sandinista samt duon Allan Eriksson och Tomas Lundström.
PT 1983-07-04: ”Strålande slutbetyg”
Kommentarer om konserten ”Mästarnas Afton” i Piteå under ”Musik i Pite älvdal” av tre inbjudna brittiska journalister: Robert Layton, BBC, frilansaren Elisabeth Forbes och Paul Griffiths, The Times.
PT 1983-07-04: ”Sista natten med gänget”
Om den sista Tonträffen i Piteå under ”Musik i Pite älvdal” med Iggesundsgänget, som består av Janne Krantz, Britt-Marie Swing, Kjell-Åke ”Korven” Högström och Östen Eriksson. Gruppen skulle sluta kort därefter efter tio år.
PT 1983-07-04: ”Svängig blues”
Recension av Tonträffen i Piteå under ”Musik i Pite älvdal” med Blind Willies bluesband.
PT 1983-07-04: ”Spel bland myggen”
Recension av en konsert i Glommersträsk under ”Musik i Pite älvdal” med Piteå Accordion Club, Karl-Magnus Bengtegård och Ove Hahn, ordförande i Sveriges dragspelares riksförbund, en konsert i Moskosel med Arvidsjaurs dragspelsklubb och gästen Jonne Persson samt en konsert i Lauker med Einar Hjukström och Erik Wadén.
PT 1983-07-04: ”Arja gladde – trots tekniska problem”
Recension av en konsert i Arjeplog under ”Musik i Pite älvdal” med Arja Saijonmaa.
PT 1983-07-04: ”Toppen är nådd”
Recension av en konsert i Piteå under ”Musik i Pite älvdal” med The Chilingirian String Quartett.
PT 1983-07-04: ”Visstämma med palt och sving”
Om visstämman i Gråträsk under ”Musik i Pite älvdal” med bl.a Solandergruppen, Piteå visklubb och Britt Mari Sving från Delsbo, medlem i Iggesundsgänget.
PT 1983-07-04: ”Explosiv engelsman”
Recension av en konsert i Piteå under ”Musik i Pite älvdal” med The London Sinfonietta under ledning av Antony Pay.
PT 1983-07-04: ”Ambassadråd på Piteåbesök”
Philip Benson, ambassadråd med hand om press- och kulturfrågor på den amerikanska ambassaden, besökte Piteå med anledning av ”Musik i Pite älvdal”, inbjuden av kommunfullmäktiges ordförande Axel Bogren.
NK 1983-07-04: ”Konsert i världsklass”
Recension av en konsert i Piteå under ”Musik i Pite älvdal” med Stockholms Nya Kammarorkester under ledning av Andras Mihály och valthornsolisten Barry Tuckwell.
NK 1983-07-04: ”Samspel musik och miljö”
Recension av en konsert på Rosfors bruk under ”Musik i Pite älvdal” med Anna-Karin Öqvist, sång, Karin Gullberg, cembalo och Hans Bergqvist, cello, som framförde musik ur Gertrud Sofia Solanders notbok.
NK 1983-07-04: ”Amatörer lockade 1.000”
Om ”Amatörernas kväll i folkton” i Piteå under ”Musik i Pite älvdal”. Kadrell’n dansade, Pitelåtar, Pite spelmanslag och Piteå Accordion Club spelade och sjöng och Piteå blandade kör, SCA-kören, Norrebykören och Hortlax manskör sjöng.
NK 1983-07-04: ”Sublim sopranröst i Öjeby-kyrkan”
Recension av en konsert i Öjebyn under ”Musik i Pite älvdal” med sopranen Gunilla Niska, pianopedagogen Ewa Engström och organisten Wäinö Ruottinkoski.
NK 1983-07-04: ”- Kom gärna hit igen, Arja!”
Recension av en konsert i Piteå med sångerskan Arja Saijonmaa.
DN 1983-07-03: ”’Sommarakademin måste fortsätta’ Piteå – framtidsnamn för världens musiker”
Artikel om den internationella sommarakademi som pågått på Framnäs under musikveckan ”Musik i Pite älvdal” med kommentarer från lärarna Andras Mihály, cellist och operachef i Budapest, valthornisten Barry Tuckwell, cellisten Arto Noras, pianisten Hans Leygraf, sångerskan Elisabeth Söderström och Framnäs rektor Curth Forsberg.
NK 1983-07-02: ”Arja Saijonmaa glad över att vara i länet: - Det här är en fest-turne”
Intervju med sångerskan Arja Saijonmaa, som är på turné i länet.
NK 1983-07-01: ”Björn spelar i domkyrkan”
Artikel om pianistenBjörn Ejdemo inför en konsert med honom i Luleå.
PT 1983-07-01: ”Ang. fördomar om musiken…”
Krönika av Sigvard Hammar om musikens makt och att mer borde satsas på den.
PT 1983-07-01: ”Mot nya höjder”
Bilder från ”Musik i Pite älvdal” på Kurt Burman med Elisabeth Söderström, konsert med folkmusikgruppen Oknytt och konsert med hornisten Barry Tuckwell.
PT 1983-07-01: ”Piteå – vad är det?”
Intervju med dirigent Andras Mihály, operachef i Budapest, som undervisar på musikakademin under ”Musik i Pite älvdal”.
PT 1983-07-01: ”Tuckwell: Musikakademin omväxlande”
Intervju med valthornisten Barry Tuckwell, som undervisar på musikakademin under ”Musik i Pite älvdal”.
PT 1983-07-01: ”- Jag lär mig av eleverna Leygraf ger gott betyg”
Intervju med pianisten Hans Leygraf, som undervisar på musikakademin under ”Musik i Pite älvdal”.
PT 1983-07-01: ”Beröm med fog”
Intervju med sångerskan Elisabeth Söderström, som undervisar på musikakademin under ”Musik i Pite älvdal”.
PT 1983-07-01: ”Ingen hejd för Elisabeths sång – trots iskyla och snålblåst”
Om sångerskan Elisabeth Söderströms konsert i Arjeplogs kyrka och på Galtispouda under ”Musik i Pite älvdal”. Sångaren Lennart Johansson, Alvik, Ulrika Berglund, piano och Lars Inge Bjärlestam, cello deltog även i konserten.
PT 1983-07-01: ”Minnesvärd samling i minnesvärd kyrka”
Om Gråträsk kyrka och planerna för 1984, då kyrkans 50-årsjubileum ska firas. 1983 hålls en vissångarstämma i byn under ”Musik i Pite älvdal”.
PT 1983-07-01: ”Isländsk midnattskonsert”
Recension av en konsert i Piteå under ”Musik i Pite älvdal” med en ensemble ur den ”Isländska orkestern” under ledning av Gudmundur Emilsson.
PT 1983-07-01: ”60-talet på lunchkonsert”
Recension av en konsert i Piteå under ”Musik i Pite älvdal” med David Båvenholm, tenor, Henrik Malm, baryton och Bo Johansson, piano.
PT 1983-07-01: ”Vad sägs om Per-Olov Hedlund?”
Intervju med den klassiske gitarristen Per-Olov Hedlund, som gav en konsert i Älvsbyn under ”Musik i Pite älvdal”.
PT 1983-07-01: ”’Teknisk och duktig’”
Fyra ungdomar tillfrågas om vad de tyckte om den klassiske gitarristen Per-Olov Hedlunds konsert. De är Lena Nilsson, Vidsel, Torbjörn Juuso, Vitberget, Per Johansson, Älvsbyn och Anna Andersson, Vidsel.
PT 1983-07-01: ”Solen sken över Samekören”
Om en konsert med Samekören i Arvidsjaur under ”Musik i Pite älvdal”.
PT 1983-07-01: ”Trivselkväll med stämning”
Om en trivselkväll i Adolfström under ”Musik i Pite älvdal” med Renbergsgänget, lokala förmågor och en historieberättare från Dalsland. Arnold Sundkvist var försångare i allsången.
PT 1983-07-01: ”Många hittade vägen över bron”
Om en konsert i Älvsbyn under ”Musik i Pite älvdal” med det irländska bandet Stocktons Swing, Älvsbybrasset under ledning av Börje Andersson, som även spelade näverlur tillsammans med David Lindblom, Älvsby folkdanslag och Musikmixarna.
PT 1983-06-30: ”Stenskär examinerades”
Solandersymposiets deltagare gjorde en exkursion till Stenskär. Bild på professor William T Stearn, England.
PT 1983-06-30: ”På jakt efter strandväxter” – ”Solandersymposiet kollade in Stenskär”
Solandersymposiets deltagare gjorde en exkursion till Stenskär. Professor Olle Zakrisson, universitetslektor Olle Rune, båda Umeå, Hans Georg Wallentinus, lärare i ekologi vid Tekniska Högskolan i Stockholm, advokat Per Tingbrand, Solanderkännare, Axel Bogren och professor sir Charles Fleming, Nya Zeeland citeras. Bilder på professorerna William Wonders, Canada och William T Stearn, England.
PT 1983-06-30: ”Kära lulhasafötter”
Krönika av Sigvard Hammar om piteåbornas ointresse för de högklassiga konserterna under ”Musik i Pite älvdal”.
PT 1983-06-30: ”Tonträff blev fullträff”
Recension av en konsert i Piteå under ”Musik i Pite älvdal” med den irländska gruppen Stockton’s Wing som spelade progressiv irländsk folkmusik. Paul Roche, flöjt och Maurice Lennong, fiol, omnämns särskilt. Gitarristen Mike Hanrahan citeras.
PT 1983-06-30: ”Gassande lunchmusik”
Den kristna musikgruppen Bevis spelade i Vidsel under ”Musik i Pite älvdal” Gruppen är sammansatt enkom för musikveckan och organiserad av Stig Söderström, pastor i Älvsbyns Filadelfiaförsamling, i samarbete med Älvsby kommun. Medlemmarna är Urban Gustavsson, Hallsberg, gitarr, Lars Skiöld, Sollefteå, klaviatur, Göran Allén, Sundsvall, bas, Anna Sjölund, Malmberget, sång, Ingemar ”Inka” Gustavsson, sång och Mats Wiöni, Luleå, trummor.
PT 1983-06-30: ”Det bästa vi har!”
Om ”amatörernas kväll” i Piteå under ”Musik i Pite älvdal”. Kadrell’n dansade, Pitelåtar, Pite spelmanslag och Piteå Accordion Club spelade och sjöng och Piteå blandade kör och Pitebygdens manskör sjöng.
PT 1983-06-30: ”Den oförliknelige Bach”
Recension av en konsert i Piteå under ”Musik i Pite älvdal” med organisten Håkan Dahlén.
PT 1983-06-30: ”Lockande café-musik”
Om ett musikcafé i Arvidsjaur under ”Musik i Pite älvdal” med den religiöse sångaren Nils Börge Gårdh.
PT 1983-06-30: ”Tummen upp för Framnäs musikakademi”
Intervju med sångerskan Barbro Marklund, Piteå, elev på musikakademin på Framnäs.
PT 1983-06-30: ”Välsvarvad Piteå-konsert”
Recension av en konsert i Piteå under ”Musik i Pite älvdal” med violinisten Sven-Ole Svarfvar och pianisten Tommy Gafvelin.
PT 1983-06-30: ”Skönt blås med Barry Tuckwell”
Intervju med valthornisterna Klara Oskarsdottir och Lilja Validmarsdottir från Island, elever på musikakademin till valthornisten Barry Tuckwell.
PT 1983-06-30: ”Rensund bjöd på äkta jojk”
Om en trivselafton i Tjärnbergs stugby under ”Musik i Pite älvdal” med visning av filmen ”En kvart om Arjeplog” av Eric Forsgren och musik och sång med Lillian Holmer och Hilding Andersson. Lars Rensund berättade om samernas historia och deras jojkar och jojkade även själv.
PT 1986-06-30: ”Musikvecka med kapellbesök”
Om en kapellhelg i Norra Bergnäs kapell under musikveckan ”Musik i Pite älvdal”. Kyrkoherde Axel Andersson predikade och kyrkokören sjöng.
PT 1983-06-30: ”Mästarens fyrverkeri”
Recension av en konsert i Piteå under ”Musik i Pite älvdal” med pianisten Nicolas Economou.
PT 1983-06-29: ”Dagens Hammar”
Referat av Sigvard Hammars krönika om en kommande konsert under ”Musik i Pite älvdal” med Elisabeth Söderström på toppen av Galtispouda i Arjeplog, som han tror blir flyttad till Arjeplogs kyrka och att då kommer Einar Wallquist att sitta i publiken.
PT 1983-06-29: ”Slår samman musiken”
Intervju med Urban Rosenblad, ordförande för Rikskonserter och Regionmusiken, om en trolig framtida sammanslagning av de båda institutionerna.
PT 1983-06-29: ”Gänget lyckades”
Recension av den första Tonträffen i Piteå under ”Musik i Pite älvdal” med värdarna Iggesundsgänget och gästartisterna Pite visklubb, Musikgruppen Musikgrupp och Piteå Accordion Club.
PT 1983-06-29: ”Utsökt konsert”
Recension av en konsert i Piteå under ”Musik i Pite älvdal” med Mats Rondin, cello, Ulf Forsberg och Göran Rydström, båda violin, alla tre medlemmar i Stockholms nya kammarorkester.
PT 1983-06-29: ”Finstämd körsång”
Recension av en konsert i Öjebyn under ”Musik i Pite älvdal” med Hamralidskören, från Island, under ledning av Thorgerdur Ingolfsdottir.
PT 1983-06-29: ”Musikens framtid” – ”Andreas 14 år, ”minste” deltagaren”
Intervju med pianisten Andreas Ronge, Skövde, som går på musikakademin på Framnäs under ledning av Hans Leygraf.
PT 1983-06-29: ”På knä inför mästaren”
Reportage från den internationella akademin på Framnäs som pågår under ”Musik i Pite älvdal” Bild på sångerskan Elisabeth Söderström som arbetar med en elev.
PT 1983-06-29: ”Möte med mästarna”
Från den internationella akademin på Framnäs som pågår under ”Musik i Pite älvdal”. Bilder på sångerskan Elisabeth Söderström och dirigenten Andras Mihály.
PT 1983-06-29: ”Hårdkörning från start”
Om den internationella akademin på Framnäs som pågår under ”Musik i Pite älvdal”. Pianisten Hans Leygraf tvingade Curt Forsberg, studieansvarig på Framnäs, att ändra i schemat. En ny pianist var man tvungen att hitta snabbt för att ackompanjera sångarna och pianisten Tommy Gavelin, repetitör på Norrlandsoperan, kastades snabbt in.
PT 1983-06-29: ”Mot fjälltoppen”
Krönika av Sigvard Hammar om en kommande konsert under ”Musik i Pite älvdal” med Elisabeth Söderström på toppen av Galtispouda i Arjeplog, som flyttades till Arjeplogs kyrka och att då kommer Einar Wallquist att sitta i publiken.
PT 1983-06-29: ”Sommarens jobb”
Musikmixarna är sex älvsbyungdomar som har sången och musiken som kommunalt beredskapsarbete i tre veckor. De är David Lindblom, Stefan Eriksson, Staffan Eriksson, Susanna Lindström, Maud Carlstén och Carina Nilsson.
PT 1983-06-29: ”Munter norsk musik bad-underhållning”
Norska Saltverns skolekorps spelade i Arvidsjaur under ”Musik i Pite älvdal”. Korpsledare Sven Willumsen citeras.
NSD 1983-06-28: ”Nu står Solanders byst på plats Okänd i sin egen hembygd”
Om Linnélärjungen Daniel Solander från Öjebyn och firandet av hans jubileum i Piteå. Prosten Sigvard Spinell berättade för gästerna om Öjeby kyrka och Curt Boström förättade invigningen av det vetenskapliga symposiet till Solanders minne. Advokat Per Tingbrand, Piteå, expert på Solander, general Stig Synnergren och Axel Bogren, Piteå, intervjuas i artikeln.
NSD 1983-06-28: ”Prinsessa stämde upp i välkomsthymn”
Om hur maorieprinsessan Erena Rangimarie Rere Omaki välkommnade den nya zeeländske turistministern Robert Talbot med sång och näsgnidning. Professorn William T Sterns från Linnésällskapet i London höll ett tal på svenska och engelska.
PT 1983-06-28: ”Solanderstatyn avtäckt”
Professor William T Stern från London avtäckte en minnessten i Piteå över Daniel Solander.
PT 1983-06-28: ”- Haeremai, Curt!”
Om välkomnandet av den nya zeeländske turistministern Robert Talbot, Axel Boström och Curt Boström av den maoriska prinsessan Erena Rangimarie Rere Omaki.
PT 1983-06-28: ”Professor William T Stern från London: - Hedrad vara här”
Referat av professor William T Sterns från London och den nya zeeländske turistministern Robert Talbots tal vid avtäckandet av minnesstenen över Daniel Solander i Piteå.
PT 1983-06-28: ”Jakten på mister minister Talbot”
Bildsvit från jakten på den försenade nya zeeländske turistministern Robert Talbot.
PT 1983-06-28: ”- Nu lossnar det!”
Krönika av Sigvard Hammar om att göra Piteå till en världsattraktion med hjälp av Daniel Solander.
PT 1983-06-28: ”Kulturell dragkamp”
Bildsvit från ”Musik i Pite älvdal” i Piteå.
PT 1983-06-28: ”Ett slag för musiken” – ”Kallt och vått – men artisterna kom”
Reportage från barnaktivitet i Piteå under ”Musik i Pite älvdal” med Ewert Rickardsson, musikkonsulent på EFS och rytmikläraren Margareta Lindh.
PT 1983-06-28: ”Dragspelsstämman sprack: - Kulturfolkets fel!
Den planerade dragspelsstämman i Arvidsjaur under ”Musik i Pite älvdal” ställs in p.g.a dålig respons från länets dragspelare enligt arrangörerna. Georg Andersson i Piteå dragspelsklubb och Börje Lidberg, Arvidsjaurs kulturnämnds ordförande, intervjuas.
PT 1983-06-28: ”Hej Piteå – här är vi igen!”
Intervju med folkmusikgruppen Iggesundsgänget, som ska leda Tonträffen i Piteå under ”Musik i Pite älvdal”.
PT 1983-06-28: ”En Roos till Söderström”
Recension av invigningskonserten av ”Musik i Pite älvdal” i Piteå med sångerskan Elisabeth Söderström och pianisten Lars Roos.
PT 1983-06-28: ”Till harpa och barnagny”
Recension av en konsert i Piteå under ”Musik i Pite älvdal” med violinisten Per-Inge Enochsson och harpisten Susan Scarborough-Enochsson.
PT 1983-06-28: ”Konsert för entusiaster”
Recension av en konsert i Piteå under ”Musik i Pite älvdal” med kompositören och organisten Torsten Nilsson och trombonisten Christer Torgé.
HB 1983-06-28: ”Ungdomligt gästspel”
Artikel om Hamralidskören från Island, som leds av Thorgedur Ingolfsdottir, inför en konsert i Haparanda.
PT 1983-06-27: ”Musik i Pite älvdal 25.6-3.7 1983 Piteå-Älvsbyn-Arjeplog-Arvidsjaur Dagens och morgondagens program:”
Programmet 27/6 och 28/6 för ”Musik i Pite älvdal” i Piteå, Arvidsjaur, Älvsbyn och Arjeplog.
PT 1983-06-27: ”Drag på kylslagen premiär”
Starten på ”Musik i Pite älvdal”. Gunnar Dahlström, Gällivare, spelade dragspel på spelmansstämman i Laisvall. Urban Rosenblad, ordförande för Rikskonserters styrelse, invigningstalade i Piteå och sångerskan Elisabeth Söderström och pianisten Lars Roos höll en konsert.
PT 1983-06-27: ”Gillet sparkar igång”
Om spelmansstämman i Laisvallby som invigde ”Musik i Pite älvdal” i Arjeplogs kommun. Ordföranden i kulturnämnden i Arjeplog Kurt Burman hälsade välkommen och Göran Bergendahl från Rikskonserter höll invigningstalet. Sofi Lestander, Laisvall, klippte invigningsbandet. Hamralidskören från Island sjöng under ledning av Thorgerdur Ingolfsdottir och den isländska folkmusikgruppen Halvt om Halvt spelade.
PT 1983-06-27: ”Körsång inledde i Älvsbyn”
En konsert med Hortlax manskör, Alviks blandade kör, kören från årskurs 3, Kläppskolan och AKÄ-kören från Bodens sångarförbund inledde ”Musik i Pite älvdal” i Älvsbyn. Kulturnämndens ordförande Gustav Eriksson hälsade publiken välkommen och kommunfullmäktiges ordförande Martin Stoltz höll invigningstalet.
PT 1983-06-27: ”Rikskonserters ordförande: - Vilja och förmåga att bära ansvar för musiken”
Urban Rosenblad, ordförande för Rikskonserter, invigde ”Musik i Pite älvdal” i Piteå kommun och artikeln innehåller ett referat av hans tal.
PT 1983-06-24: ”På måndag kommer prinsessan ättling till krigarhövding som härskade på Solanders tid”
Den maoriska prinsessan Erena Rangimarie Rere Omaki kommer till Piteå för att ta emot den nya zeeländska PR-ministern Robert Talbot vid invigningen av Solanderjubileet.
PT 1983-06-24: ”Solanderjubileet i Piteå – Bra för vår självkänsla”
Intervju med Kjell Rögde, kulturnämndens ordförande i Piteå kommun, som förklarar varför kommunen har satsat pengar på ett jubileum till pitesonen och Linnélärjungen Daniel Solander och en middag för deltagarna i ett vetenskapligt symposium om Solander samt speciellt utvalda gäster med respektive.
NK 1982-06-24: ”Veckoprogram Piteå”
Veckoprogram för ”Musik i Pite älvdal” i Piteå kommun.
NK 1982-06-24: ”Veckoprogram Älvsbyn”
Veckoprogram för ”Musik i Pite älvdal” i Älvsbyns kommun.
NK 1982-06-24: ”Veckoprogram Arvidsjaur”
Veckoprogram för ”Musik i Pite älvdal” i Arvidsjaurs kommun.
NK 1982-06-24: ”Veckoprogram Arjeplog”
Veckoprogram för ”Musik i Pite älvdal” i Arjeplogs kommun.
PT 1982-06-24: ”Veckoprogram Piteå”
Veckoprogram för ”Musik i Pite älvdal” i Piteå kommun.
PT 1982-06-24: ”Veckoprogram Älvsbyn”
Veckoprogram för ”Musik i Pite älvdal” i Älvsbyns kommun.
PT 1982-06-24: ”Veckoprogram Arvidsjaur”
Veckoprogram för ”Musik i Pite älvdal” i Arvidsjaurs kommun.
PT 1982-06-24: ”Veckoprogram Arjeplog”
Veckoprogram för ”Musik i Pite älvdal” i Arjeplogs kommun.
NSD 1982-06-24: ”Veckoprogram Piteå”
Veckoprogram för ”Musik i Pite älvdal” i Piteå kommun.
NSD 1982-06-24: ”Veckoprogram Älvsbyn”
Veckoprogram för ”Musik i Pite älvdal” i Älvsbyns kommun.
NSD 1982-06-24: ”Veckoprogram Arvidsjaur”
Veckoprogram för ”Musik i Pite älvdal” i Arvidsjaurs kommun.
NSD 1982-06-24: ”Veckoprogram Arjeplog”
Veckoprogram för ”Musik i Pite älvdal” i Arjeplogs kommun.
NK 1983-06-23: ”Leningrad för Anton Swedbergs!”
Anton Swedbergs Swängjäng från Luleå ska ge två konserter i Leningrad.
NB 1983-06-18 – 22: ”Elisabeth Söderström ersätter Nicolai Gedda”
Sångerskan Elisabeth Söderström och pianisten Lars Roos ersätter sångaren Nicolai Gedda och pianisten Jan Eyron vid en konsert i Piteå under ”Musik i Pite älvdal”.
PT 1983-06-22: ”Skinnskatteberg: Här avlöste körer varandra i ett kör”
Artikel av Eric Andersson, ledare för Alterkören, om dess resa till körstämman i Skinnskatteberg.
NSD 1983-06-17: ”Han spelar upp – för ett märke”
Om Svenska ungdomsringen för bygdekulturs uppspelning för Zornmärket som arrangerades i Luleå. Intervju med Per-Åke Hult, Skånes Fagerhult, deltagare i uppspelningen och Bengt Frykmo, distriktsordförande för övre Norrlandsföreningen och ansvarig för arrangemanget.
PT 1983-06-17: ”Sommarmusikkursen på Framnäs Gränslös tonträff”
Om musiksommarkurserna vid Framnäs folkhögskola med fokus på klarinettundervisningen. Intervju med studierektorn för musiklinjen, organisatören för musiksommarkursen och klarinettläraren Curt Forsberg och Erik Pettersson, Luleå, klarinettgruppens äldste deltagare. Bild på den sistnämnde tillsammans med Roger Norén, Piteå och Anette Engman, Kiruna, klarinettgruppens yngsta deltagare.
PT 1983-06-11: ”Musik av världsklass – då blir han nöjd”
Om den internationella musikakademin på Framnäs som arrangeras under ”Musik i Pite älvdal”. Magnus Enhörning, chef för Rikskonserter, intervjuas.
PT 1983-06-11: Tummen upp för arrangemanget Världsstjärnor undervisar – musikens Borg och Stenmark”
Om den internationella musikakademin på Framnäs som arrangeras under ”Musik i Pite älvdal”. Magnus Enhörning, chef för Rikskonserter och Sigvard Hammar, konsult för Rikskonserter intervjuas.
NSD 1983-06-14: ”Norrbottenskör succésjöng”
Norrbottens Sångarförbund under ledning av Sune Östman, Framnäs och AKÄ-kören och Bodens Sångarförbund under ledning av Folke Johansson deltog i Norrlands Sångarförbunds sångarfest i Östersund. Landshövding Harald Pettersson invigningstalade och Arnold Österlund dirigerade Norrlands Sångarförbund i avslutningskören ”Pilgrimskör” av Wagner.
NSD 1983-06-13: ”Stråkverket bjöd på fest”
Om Stråkverk 80:s musikfest i Luleå. Bl.a Börje Zettervall från Jokkmokk, Gällivare Hot Five, Sambabandet, Kantelegruppen från Torneå under ledning av Aila Koivurova, Runes Blandning och Bodil Bensons spelade på olika ställen i Luleå.
NK 1983-06-06: ”VOX kan bli riktigt stora”
Recension av en konsert i Piteå med rockgruppen VOX från Piteå.
NSD 1983-06-01: ”Nu får fler uppträda”
Om Luleå kommunala musikskolas avslutningskonsert i Mjölkuddskyrkan för elever från Tuna- och Gammelstadsområdet. Bilder på eleverna Magdalena Bergqvist, Anna-Lena Lundström, syskonen Birgit, Margit och Helena Johansson samt läraren Tommy Björklund.
DN 1983-06-01: ”’Leo’”
Notis om rockoperan ”Leo” som är skriven av tre elever vid musikskolan Framnäs och som arbetas fram vid sidan av den ordinarie undervisningen på Musikhögskolan och Framnäs folkhögskola.
NK 1983-06-01: ”Kalixelever gjorde succé med musikteater”
Furuhedsskolans i Kalix elever och lärare har haft premiär på musikteatern ”Hats”. Rollinnehavare nämnda i artikeln var Sara Mansten, Lars Ohlsson, Katarina Fallholm, Magnus Titus, Karin Hennström och Siv Olofsson.
PT 1983-05-30: ”Hejdundrande musikfest med sång, spel och dans”
Om firandet av STIM-lördagen i Sikfors Folkets hus, med Pitelåtar, Pite spelmanslag, spelmansgruppen Oknytt, Pite visklubb, Alterkören under ledning av Erik Andersson, gruppen Strängt taget samt folkdansgrupperna Kadrell’n och Dansgillet.
NSD 1983-05-30: ”Lugn STIM-lördag”
Recension av en konsert i Luleå, i samband med STIM-lördagen, med Cantatekören under ledning av Torbjörn Paulin och Monica Wasberg. Den tillhörande bilden visar Regionmusikens storband, som spelade i Boden, under ledning av Rune Lindstedt, för att fira STIM-lördagen.
NSD 1983-05-30: ”Applåder och skratt – i kyrkan”
Recension av en konsert i Kalix kyrka med konsertpianisten Håkan Sund, konsertsångerskan Margareta Jonth samt en kör under ledning av Alvar Burman och Håkan Sund.
NSD 1983-05-28: ”Det lät bra!”
Recension av en konsert i Kiruna med Kiruna kammarkör under ledning av Bengt Isaksson. Poeten Kerstin Bergström läste tre av sina dikter, Johan Esko spelade blockflöjt och Kiruna Swingsextett spelade gladjazz.
NSD 1983-05-27: ”Brett glatt, skönt”
Recension av Kiruna Musikskolas vårkonsert i Kiruna. Omnämnda personer är gitarristerna Johan Nilsson och Niclas Peuravaara, Mirjam Henriksson, ledare av spelmanslaget och Anders Svahn, ledare av en brasskvartett och ungdomssymfoniorkestern.
PT 1983-05-26: ”Musik för alla – i samma lokal”
Artikel inför en konsert i Kyrkcenter, Piteå, med folkmusik, jazz, musikal och klassisk musik. Tre av de medverkande musikerna, Curth Forsberg, Gunilla Niska och Ewa Engström, intervjuas.
PT 1983-05-26: ”Storgala med sång och musik”
En sång- och spelfest arrangeras i Sikfors Folkets hus av kulturnämnden i Piteå, ABF och lokala grupper, med anledning av STIM-lördagen. De medverkande är bl.a Pite visklubb, Byastämman, Pitelåtar, Alterkören, vis-popgruppen Strängt taget, Kadrelln-Dansgillet, Pite spelmanslag och Oknytt.
NK 1983-05-25: ”JP Nyströms leder kurs i folkmusik”
Svenska Tornedalingars Riksförbund, Norrbottens Spelmansförbund och Tornedalens folkhögskola i Övertorneå arrangerar en folkmusikkurs och en därpå följande musikfestival på lägercentrumet i Svanstein 27 juni – 1 juli. Lärare blir folkmusikgruppen J P Nyströms. Arrangörsrepresentanten Sven Keskitalo, Haparanda, intervjuas.
NK 1983-05-25: ”Norrlåtar spelar vidare”
Folkmusikgruppen Norrlåtar intervjuas om gruppens nya singel Ko över Sarek/Gällivarevisan. Medlemmar är Hasse Alatalo, Mikael Segerström Hasse Sandin och Jan Olofsson. På singeln är gruppen förstärkt med Dick Ask på trummor.
PT 1983-05-20: ”Julskiva med barnkör Sista ”spåret” i den blommande musikstaden”
Om inspelningen av en julskiva men en blandad kör, bestående av elever från lågstadiet till gymnasiet. Initiativtagarna musiklärarna Monica Lundström och Folke Antonsson intervjuas.
NSD 1983-05-19: ”Norrlåtar med nytt sound”
Hans Alatalo i folkmusikgruppen Norrlåtar intervjuas om gruppens nya singel Ko över Sarek/Gällivarevisan. Övriga medlemmar är Mikael Segerström Hans Sandin och Janne Olofsson. På singeln är gruppen förstärkt med Dick Ask på trummor.
PT 1983-05-18: ”Länsband i ’Rakt av’”
Recension av Piteåbandet Sun Cats framträdande i TV-programmet ”Rakt av”.
PT 1983-05-18: ”Helly Hansen Band ”Explosive power rock show” – rock på bondska”
Recension av en konsert i Arvidsjaur med rockbandet Helly Hansen Band från Arvidsjaur. Gruppen består av Ronald Vikström, synt, bas och sång, Sven-Bertil Lundström, gitarr och sång samt Börje Reinholdsson, trummor.
NSD 1983-05-14: ”En angenäm nordnorsk bekantskap”
Recension av en konsert i Luleå med den nordnorska kören Chorus Arctandriae under ledning av Per-Martin Iversen och Reidar Sandstrak.
NK 1983-05-13: ”Väldrillad norsk kör med verklig sångarglädje”
Recension av en konsert i Luleå med den nordnorska kören Chorus Arctandriae under ledning av Per-Martin Iversen och Reidar Sandstrak.
NSD 1983-05-09: ”Högtidsstund med högskolans kör och musiker”
Recension av en konsert i Kalix med en kammarkör och kammarorkester från Musikhögskolan i Piteå under ledning av Orwar Ericsson. Instrumentalsolister var Karin Andersson, orgel och Per Arne Byström, violin.
NSD 1983-05-09: ”Genommusikaliskt svängigt, spänstigt!”
Recension av en konsert i Luleå med jazzgruppen EGBA, som består av Ulf Adåker, trumpet, Ulf Andersson, sax, Teddy Walter, bas, Leif Fredriksson, trummor och Steffan Blomqvist, keyboards.
NSD 1983-05-07: ”En städad konsert”
Recension av en konsert i Boden med kören Voces Bodenses och recitatör Alf Andersson.
NK 1983-05-06 Kuriren för 50 år sedan, artikel publicerad 1933-05-06: ”Jubileumskonsert”
Gällivare-Malmbergets musiksällskap gav en jubileumskonsert i Malmberget som även sändes i radio, med anledning av sitt 30-årsjubileum Dirigent var M. Pedersen och disponent E. Almin höll ett inledande tal med en resumé av sällskapets historia.
PT 1983-05-05: ”’Noaks ark’ Proffsig musikal”
Klass 4D på Ringelskolan i Arvidsjaur har framfört musikalen ”Noaks ark” som är en idé av eleverna och deras klassföreståndare Ingrid Seppä och Agneta Gard.
NSD 1983-05-04: Rubrik saknas
Notis om programmet för kören Voces Bodenses vårkonserter i Haparanda och Boden. Dirigent är Berit Wiklund och pianoackompanjatör Björn Hagvall.
PT 1983-05-03: ”Hundratal engagerade i ”Leo” Storsatsning på rockopera”
Intervju med Framnäseleverna Johan Nordlander, Henrik Wikström och Bengt Hilding, som har skrivit och sätter upp rockoperan ”Leo”.
NK 1983-05-05: ”Lekar och musik på Västra skolan”
Västra skolans skolgård föreslås få lekutrustning för grundskoleeleverna. Lars Forsell, rektor för den kommunala musikskolan i Luleå, föreslår att musikskolan tar över delar av skolhuset för att på sikt skapa ett Musikens hus i Luleå, med repetitionslokaler för musikskolan och Luleås amatörorkestrar.
NSD 1983-05-02: ”Sångarglädje i vårkonsert”
Recension av en konsert i Luleå med Luleå-Gammelstads manskör under ledning av Karl-Axel Karlsson och ackompanjerad av Eva Engström på piano. Sångsolist var Njál Thorud.
NSD 1983-04-30: ”Gävle nästa för Skottes”
Intervju med Skottes musikteaters producent Marika Hansson om teaterns flytt från Luleå till Gävle och dess framtidsplaner. Teatergruppen består av Olle Törnqvist, Pär Andersson, Karl Zerpe, Rune Ödlund, Ewa Lundgren, Erik Petersén, Stig-Ove Andersson, Hans Kellerman och Marika Hansson.
NK 1983-04-30: ”Skottes kommer åter i november”
Intervju med Skottes musikteaters producent Marika Hansson om teaterns flytt från Luleå till Gävle och dess framtidsplaner. Fyra nyanställningar har skett: skådespelerskan Eva Lundgren, musikern Erik Petersén, teknikern Stig Ove Andersson och producenten Rune Ödlund.
Norrbottningen 1983-04-28: ”Musik i Pite älvdal – musikfest utan like”
Om programmet för ”Musik i Pite älvdal” 1983.
NSD 1983-04-28: ”Han lever på klassiskt gitarrspel”
Intervju med den klassiske gitarristen Bengt Lundquist, Uppsala, som har turnerat i Norrbotten och Västerbotten med ett program om freden tillsammans med Susanne Norén, Boden.
NSD 1983-04-28: ”Ny resa till USA för J P Nyströms”
Folkmusikgruppen J P Nyströms skall åka på en sex veckor lång turné till USA. Gruppmedlemmen Markus Falck intervjuas. Förutom honom ingår Svante Lindqvist, Göran Eriksson, Mats Olausson och Olov Falck i gruppen.
NSD 1983-04-25: ”Mjukt och följsamt”
Recension av en konsert i Luleå med ABF-kören under ledning av Irene Perdahl.
PT 1983-04-25: ”Musik i pite älvdal: Elisabeth på toppen av Galtispuoda i sommar”
Intervju med Gunilla Bergman, kultursekreterare i Piteå kommun, om planeringen av ”Musik i Pite älvdal” 1983 och de musiker som är bokade.
NSD 1983-04-25: ”Kör med fin rytmisk känsla”
Recension av en konsert i Luleå med Luleå Storband och Godtemplarkören, dirigent Sven Hallberg. Omnämnda solister är sångarna Boel Carnudd, Lars Söderström och Lena Pettersson samt klarinettisten Svenne Hallberg.
PT 1983-04-23: ”Mästarmöte i musik”
Pianisten Bengt Hallberg ger konsert i Piteå med 200 blåsare från Framnäs symfoniska blåsmusikensemble och de kommunala musikskolorna i Norrbotten och Skellefteå som samlats för blåsmusikfestival. Dirigent är David Maytan från musikhögskolan.
N.Fl 1983-04-20: ”Hans Leygraf i Luleå”
Recension av en konsert i Gammelstad med Luleå Orkesterförening, Vladimir Matej, dirigent, Bodens Blåsar-Qvintett och pianisten Hans Leygraf.
NK 1983-04-19: ”Revansch!”
Om en konsert i Luleå med trubadurerna Ewert Ljusberg och Sid Jansson samt en intervju med den förre.
NSD 1983-04-16: ”Lill älskar Norrbotten!”
Intervju med sångerskan Lill Lindfors inför hennes konsert i Luleå.
NK 1983-04-16: ”- Jag måste nog turnera oftare”
Intervju med sångerskan Lill Lindfors inför hennes konsert i Luleå.
NK 1983-04-16: ”Tack Lill!”
Recension av en konsert i Luleå med sångerskan Lill Lindfors.
PT 1983-04-16: ”Så kan man sprida ett kulturellt budskap”
Recension av ett framförande av poesi- och musikprogrammet ”Fred är att njuta av jorden” i Älvsbyn med Susanne Norén och gitarristen Bengt Lundqvist.
HB 1983-04-16: ”’Fred är att njuta av jorden’ Ett program med musik och lyrik”
Om poesi- och musikprogrammet ”Fred är att njuta av jorden” med Susanne Norén och gitarristen Bengt Lundqvist.
NSD 1983-04-15: ”Underbar Mozartkväll”
Recension av en konsert i Gammelstad med Luleå Orkesterförening, Vladimir Matej, dirigent, Bodens Blåsarquintett och pianisten Hans Leygraf.
NK 1983-04-15: ”Makalös konsert med Hans Leygraf”
Recension av en konsert i Gammelstad med Luleå Orkesterförening, Vladimir Matej, dirigent, Bodens blåsarqvintett och pianisten Hans Leygraf.
NSD 1983-04-14: ”Mahattma i TV!”
Latinrockbandet Mahattma Åhlströms Band från Boden åker på sin längsta turné någonsin och kommer att spela live i TV-programmet ”Nöjesnytt”. Sångaren och gitarristen Rune Tapper citeras. Förutom honom ingår i gruppen Björn Jansson, trombon, Mats Lindberg, trummor, Lena Lindgren, congas och sång, Henry Sjöberg, trumpet, Hans Grönberg, bas, Carina Lind, sång och Stefan Marmenlind, saxofon.
NSD 1983-04-14: ”Rak och äkta framtoning”
Recension av en konsert i Luleå med kristen musik med sångaren Nils-Börje Gårdh.
PT 1983-04-14: ”Våldsmusical blir TV-program”
Klass 9D från Centralskolan i Norrfjärden har gjort en våldsmusical. Eleverna Nina Ramsten, Peter Axelsson Linus Svensson och Ove Rönnqvist intervjuas om den i TV-programmet ”Grovperspektiv” som handlar om nya arbetsgrepp i skolarbetet.
N.Fl 1983-04-12: ”Fred i musik och lyrik”
Om poesi- och musikprogrammet ”Fred är att njuta av jorden” med Susanne Norén och gitarristen Bengt Lundqvist.
NK 1983-04-02: ”Orkesterföreningen fyllde 50…”
Recension av en konsert i Boden med 50-årsjubilerande Bodens orkesterförening, elever från Musikhögskolan, stråkorkestern från Uleåborgs Musikkonservatorium och musiker från regionmusiken, dirigenter Nils G. Lundgren och Markku Kojo, sopranen Karin Langebo, sång och harpa samt Janos Solyom, piano.
NK 1983-04-02: ”Satsar på internationellt diskotek”
Om premiären på ett internationellt diskotek i Piteå. Intervju med ägaren, krögaren, bagaren och administratören Urban Forsberg. Premiärhelgen spelade gruppen Vox från Piteå.
NK 1983-03-30: ”Lyckad turné för Kammarkören”
Luleå kammarkör har gett två konserter i Stockholm, en i samband med utställningen ”Norrbotten opp – Ljuset från norr” med solisterna Gunilla von Bahr, flöjt och sopranen Margareta Jonth och en sakral i Danderyds kyrka med solisterna Anna-Karin Öqvist, sopran, Håkan Lanzén, tenor, Margit Larsson, alt och Njál Thorud, bas. Organist var Per Rönnblom.
NSD 1983-03-30: ”Framgångsrik Luleåkör på Stockholmsturnéer”
Luleå kammarkör har gett två konserter i Stockholm, en i samband med utställningen ”Norrbotten opp – Ljuset från norr” med solisterna Gunilla von Bahr, flöjt och sopranen Margareta Jonth och en sakral i Danderyds kyrka med solisterna Anna-Karin Öqvist, sopran, Håkan Lanzén, tenor, Margit Larsson, alt och Njál Thorud, bas. Organist var Per Rönnblom.
PT 1982-03-29: ”’Lyssna och ta emot min musik’”
Artikel om flöjtisten Manuela Wiesler som höll en konsert i Arvidsjaur med Umeå Sinfonietta.
NK 1983-03-28: ”Mustig och finstämd konsert”
Recension av en framförande i Luleå av J S Bachs Johannespassion med Luleå domkyrkas motettkör, en orkester bestående av musiker från Framnäs folkhögskola, musikhögskolan och Luleå orkesterförening, solisterna Staffan Sandlund, Barbro Marklund, Lars Sjögren, Rainer Lindh och Gunilla Forsell samt Rolf Ericzon, dirigent.
NSD 1983-03-24: ”Motettkören i Luleå storsatsar på Bach”
Motettkören i Luleå uppför Johannespassionen av J S Bach under ledning av Rolf Ericzon. Bland solisterna märks basen Staffan Sandlund och tenoren Lars Sjögren och orkestern består bl.a av folk från musikhögskolan och Framnäs folkhögskola.
PT 1983-03-22: ”Initiativ av musikhögskolan ger länets musikliv en kick”
Intervju med lektor David Maytan, ansvarig för den utåtriktade verksamheten vid musikhögskolan i Piteå om ett projekt med musikhögskolan och de kommunala musikskolorna som går ut på att stimulera de senares elever samt ge högskolestudenterna, dvs blivande musiklärare, en chans att träna sig i att lära ut musik. Vidare vill man knyta ihop det med föräldrarna och diskutera musik och musikundervisning och visa hur meningsfullt det är att studera musik.
PT 1983-03-22: ”hur känns det i dag? ’Ur-bra’”
Intervju med Gunnar Sundström, klaviaturspelare i rockbandet Vox från Piteå, med anledning av gruppens spelning i TV-programmet ”Rakt av”. Bandet består av Gunnar Sundström, klaviatur, Mats Lundberg, trummor, Stefan Forsell, gitarr, Folke Wiklund, bas och Lars-Ivar Sundström, sång.
NSD 1983-03-21: ”En musikfestival med bästa banden”
Om en tvådagars musikfestival pa Allaktivitetshuset i Luleå med grupperna Ginger Ale från Boden, Drift från Luleå, Rekyl från Luleå, Mahattma Åhlström från Boden, ett namnlöst band som tidigare hette Jorm, Sun Cats från Piteå, Riff från Luleå, Vision från Luleå och Wildliw från Kalix. Karin Samuelsson-Öberg och Håkan Eriksson från Allaktivitetshuset, gitarristen Torbjörn Larsson i Ginger Ale och åskådarna Maria Savela och Bengt Kostet citeras. ”F d Jorm” bestod av Mikael Matti, gitarr, Mikael Brännvall, bas, Mats Öhman, trummor, Roger Rydén, trummor, Roger Olofsson och Lars Lövgren, sång.
N.Fl 1983-03-18: ”Rockserie från Luleå”
Intervju med Ted Ström, producent för TV-serien ”Rakt av”, inspelad i Luleå och Mats Lundberg och Lasse Sundström i Piteågruppen Vox.
PT 1983-03-14: ”En stor musiker hittade till Piteå”
Recension av en konsert i Piteå med den amerikanska jazzrockgruppen Koinonia och enmansförbandet pianisten Per-Erik Hallin. Gruppen Koinonia består av Abraham Laboriel, bas, Alex Acuna, percussion och trummor, Harlan Rogers, keyboards, Hadley Hockensmith, gitarr, Bill Maxell, percussion och trummor samt Justo Almavio, flöjt och saxofon etc.
HB 1983-03-12: ”Norrbottnisk kultur i Stockholm”
Recension av en föreställning i Stockholm i samband med utställningen ”Norrbotten opp” med skådespelarna Rolf Degerlund och Peo Grape från Norrbottensteatern och musikern Hasse Alatalo från Norrlåtar.
NSD 1983-03-24: ”Han spelar på gamla hemmaplanen”
Intervju med violinisten Håkan Wikström, bördig från Kiruna, är en av solisterna under Västerås Kammarorkesters framträdanden i Luleå och Kiruna.
NSD 1983-03-19: ”Rakt Av ger Drift chansen”
Reportage från inspelningen av ett avsnitt av TV-programmet ”Rakt av – Rock & Pock från Luleå” i Luleå med gruppen Drift från Luleå som består av Maria Sundkvist, Björn Erixon, Bengt Wikström, Thomas Engman, Tony Nyman och Katarina Larsson.
NSD 1983-03-19: ”Queen Ida draghjälp åt Norrbottensband!”
Intervju med Ted Ström, producent för TV-serien ”Rakt Av – Rock & Pock från Luleå”
NSD 1983-03-19: ”Åtta timmar rock från Luleå”
Hela programmet för TV-serien ”Rakt Av – Rock & Pock från Luleå”.
Tidskriften Tonfallet 1983-03-10, Nr 3: ”En ½ miljon i stöd Skottes flyttar till Gävle”
Skottes musikteater flyttar från Luleå till Gävle efter att ha fått ett erbjudande från Gävle kommun om att ansvara för barnteaterverksamheten där. Kommunen erbjuder fria teaterlokaler, årliga verksamhets- och inventariebidrag samt garanti om köp av föreställningar motsvarande minst en total täckning av alla barn i en åldersgrupp eller ett stadium. Stödet motsvarar ca 500 000 kr per år. Björn Olsson, kulturassistent i Gävle kommun och Kjell Mickelsson, ordförande i kulturnämnden i Luleå kommun, intervjuas.
NSD 1983-03-08: ”Beredskapsorkestern är redo spela upp…”
De sex musikerna Ingemar Gustavsson, elgitarr, Marita Kontio, tvärflöjt, Mats Ylinikka, trummor, Stefan Salomonsson, piano, Göran Eriksson, fiol och Mikael Pouna, bas har fått beredskapsanställning av Gällivare kommun. De ska spela för pensionärer, på skolor och på förskolor etc. Vidare planeras en turné på landsbygden.
NSD 1983-03-08: ”Ny tidskrift för musik”
Presentation av den nya tidskriften ”Nordic Sounds” som vill ge en kvalificerad presentation av nordisk musik och musiklivet i de nordiska länderna. Den ges ut av Nomus (Nämnden för nordiskt musiksamarbete) genom Nordiska ministerrådets kultursekretariat i Köpenhamn. Redaktör är dansken Knut Kettin.
NSD 1983-03-07: ”Lika många på scen – som i salongen”
Recension av en konsert i Boden med Nordkalottens ungdomsorkester eller egentligen Nordkalottens Janitsjarorkester under ledning av Gavin David Lee.
NSD 1983-03-04: ”Musiker från tre länder i unik konsertsamling”
Blåsare från Sverige, Norge och Finland samlas en helg i Boden och blir en Nordkalottorkester under ledning av engelsmannen Gavin David Lee, Vadsö.
NK 1983-03-03: ”Två körer från länet i sångarnas vasalopp”
Alterkören från Piteå och Svensk-finska kören från Haparanda har anmält sig till körstämman i Skinnskatteberg.
NSD 1983-03-03: ”Norrbottning erbjöds bli musikerboss”
Recension ur norrbottnisk synvinkel av boken ”På begäran” av Karl-Olof Edström, om Svenska Musikerförbundet, utgiven med anledning av dess 75-årsjubileum. Bl.a nämns att SAP-ombudsman Arne Söderström, Luleå, erbjöds att bli förbundsordförande 1976, men avstod.
NK 1983-02-26: ”Rockmusik rakt av – TV-serie från Norrbotten”
Reportage från inspelningen av ett avsnitt av TV-programmet ”Rakt av” i Luleå med Mats Ronander Band som består av Sam Bengtsson, bas, Åke Sundqvist, trummor, Stefan Nilsson, keyboards och Mats Ronander, gitarr och sång. Producenten Ted Ström, studiomannen Harald Tirén samt Mats Ronander intervjuas.
NK 1983-02-26: ”Kammarkören, Lule Stass, Norrlåtar och Termitteatern får respengar till Stockholm”
Luleå Kammarkör, Lule Stassteater, Norrlåtar och Termitteatern begär resebidrag från Luleå kommun och landstinget för framträdanden i samband med norrbottensutställningen på kulturhuset i Stockholm.
NK 1983-02-22: ”Elisabeth Söderström fyllde Festivitetssalen”
Recension av en romansafton i Luleå med sångerskan Elisabeth Söderström.
NSD 1983-02-22: ”Primadonna med publikkontakt”
Recension av en romansafton i Luleå med sångerskan Elisabeth Söderström och ackompanjatör Lennart Rönnlund.
NSD 1983-02-21: ”Vemod hos stråkar”
Recension av en konsert i Luleå i serien ”Tre lördagar med Musikhögskolan i Piteå/Framnäs” med Jonsbergskvartetten, som består av Gunnar Jonsson, Kenneth Berg, Erik Berg och Kjell-Åke Åsberg.
PT 1983-02-16: ”En romansafton med Elisabeth Söderström”
Artikel inför en romansafton i Piteå med sångerskan Elisabeth Söderström och ackompanjatör Lennart Rönnlund.
PT 1983-02-08: ”Anton Swedbergs Swängjäng 10 år”
Delar av Anton Swedbergs Swängjängs jubileumskonsert sänds i radio, producerat av Kerstin Wixe.
NK 1983-02-07: ”Framnäselever saknade rutin”
Recension av en konsert i Luleå med gitarristerna Pia Olofsson, Anders Gustafsson, Lars Sjödin, Ola Molander och Olof Sundström, elever på Musikhögskolan i Framnäs.
NK 1983-02-04: ”Finsk orkester spelar i Luleå”
Torneå Ungdomsorkester med kapellmästare Pertti Hynninen och Torneå Balettskola ledd av danspedagog Raili Huttunen gör ett gästspel i Luleå och uppför baletten ”Sagan om Lappland” av Ritva Långfors.
NK 1983-01-27: ”Skottes får halva bidraget”
Kulturnämnden i Luleå har beslutat att Skottes Musikteater får 25.000 kronor i bidrag för sin verksamhet under första halvåret 1983, innan gruppen för gott lämnar Luleå.
N.Fl 1983-01-25: ”Stark Hoffmann”
Recension av Norrlandsoperans föreställning av Jacques Offenbachs opera ”Hoffmans äventyr” i Luleå, dirigerad av Per Dreier. Av sångarna nämns Torbjörn Liljeqvist (även regissör), Karl-Robert Lindgren, Helge Lannerbäck, Anette Stridh, Louise Werner, Sten Nicklasson och Birgitta Sahlén.
NSD 1983-01-25: ”Femhundra musikanter håller igång”
Om den veckolånga musikfesten i Boden. Teatersekreterare Ingemar Öhman citeras. Reportage från en av musikskolans fyra musikpatrullers besök på Blåklockans dagis på Soldatvägen i Boden. Eleverna Sofi Andersson och Therese Palmgren citeras.
NK 1983-01-24: ”Spretig orkester”
Recension av en konsert i Luleå med stråksektionen av Luleå orkester under ledning av Vladimir Matej.
NSD 1983-01-19: ”Luleåflicka i storroll i Offenbachs mästerverk”
Norrlandsoperan turnerar med operan Hoffmans äventyr av Jacques Offenbach med Lars Tibell, Karl-Robert Lindgren, Joel Berglund, Anette Stridh, Carina Strandberg, tidigare Luleå och Louise Werner. Större delen av artikeln upptas av ett referat av operans handling.
NK 1983-01-18: ”Ett luleåband värt att beakta”
Recension av en konsert i Luleå med rockbandet Eddie Wild and the Roadbreakers, bestående av Lars ”Bonne” Bonnevier, sång och gitarr, Mats Vergelius, bas och Erik Malm, trummor samt gästartisterna Björn Sjöö, dragspel, Danne Bergman, Helena T. Berhan, sång och Lasse Nordström, slagverk.
NSD 1983-01-07: ”Högmässa med körklanger”
Recension av trettondagens högmässa i Luleå domkyrka med motettkören, ungdomskören, diskantkören och gosskören under ledning av Rolf Ericzon, som sjöng julsånger från olika länder. Gertrud Lundbäck-Grönlund spelade orgel och Börje Johansson satte in sångerna i sitt sammanhang.
NSD 1983-01-03: ”Snart har vi musik för både liran och luren”
Om Östen Öhman i Sikfors som börjat skriva på ett partitur där näverlur och vevlira ingår. Han bygger nyckelharpor och planerar att bygga en vevlira.